Már túlterheltek a Covid-osztályok

HírKlikk 2021. március 8. 10:27 2021. márc. 8. 10:27

A szakdolgozói kamara szerint alig találni elég szakembert a betegek mellé. Az oltás akadozik, a súlyos esetek száma pedig drasztikusan nő.

„A covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani. Rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy a főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják” – jelentette ki a Népszava érdeklődésére Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Pedig drasztikusan nő az egészségügyi intézmények terhelése: a hétvégén – amikor 254 újabb áldozatról adtak hírt – már 7445 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 778-an voltak lélegeztetőgépen. Pénteken még 6867 Covid-beteget ápoltak és 677-en szorultak gépi lélegeztetésre.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vannak-e még tartalékok az egészségügyben, Balogh Zoltán úgy fogalmazott: „ismét be lehet vonni az egészségtudományi felsőoktatásban tanuló hallgatókat. Őket már jelenleg is önkéntes alapon bevonták szűrésekben és oltópontokon való közreműködésre. Most az osztályos körülmények közötti tömeges bevonás lehetősége lehet egy megoldás. Őket elsősorban azokra az ellátási helyekre lehetne bevonni, ahonnan a szakképzett, tapasztalattal rendelkező ápolókat tudnak átirányítani a frontvonalba.”

A lap értesülései szerint a hétvégén már több orvostanhallgatót értesítettek is. A kormány a hétvégén bejelentette: rezidensek átirányításával is segítik a kórházi betegek ellátását.

Balogh Zoltán szerint számolni kellene a már beoltott, korábban az életkora miatt elküldött, nyugdíjas szakdolgozókkal is, persze megfelelő ellentételezéssel, önkéntes alapon. Emellett – tette hozzá – a kormány léphetne, hogy a szolgálati jogviszony miatt most távozott kollégákat visszacsábítsa.

Forrás: Népszava