Marad a 250 órás évi túlmunkakeret, de...

NVZS 2018. november 28. 12:17 2018. nov. 28. 12:17

Részleges eredményt sikerült elérni a mai tárgyaláson, az egyeztetések folytatódnak, jövő hétfőn délelőtt ül ismét asztalhoz a túlmunkaszabályozás módosítására tervezetet benyújtott Kósa Lajos és a szakszervezetek képviselői – tudtuk meg a mai tárgyalás után Kordás Lászlótól, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökétől. A kormány nem emeli meg a jelenleg érvényes 250 óra/év túlmunka-keretet, ám ragaszkodik a 36 hónapos elszámoláshoz.

„Megállapodás nem született, de részleges sikert elértünk” – összegezte a Hírklikknek a mai délelőtti tárgyalás eredményét Kordás László. Mint mondta, több területen – a többi között a munkaerőkölcsönzés és egy szűk réteget érintő egyenlőtlen munkabeosztásúak heti pihenőnapjait illetően – sikerült átverni a szakszervezetek álláspontját, ugyanakkor csak kis lépést tettek előre a két nagy vihart kavart kérdésben: az éves túlmunka-keret megemelésének és a túlmunka elszámolási idő komoly meghosszabbításának a kérdéseiben.

Kósa Lajosék belementek abba, hogy főszabályként marad a jelenlegi, évi 250 órás keret amelynek időtartamára a munkaadók elrendelhetik a munkavállalók túlóráját s csak kollektív szerződésben lehet majd ennél többet előírni. Ugyanakkor – mint Kordástól megtudtuk – arról nem döntöttek, hogy pontosan hány óra lehet ez.

Erről még további egyeztetések kellenek – szögezte le a szakszervezetek álláspontját. Pedig a jogászaik megvizsgálták, s arra jutottak, hogy ez kötelezettségszegési eljárást is vonhat maga után, mivel szembe megy a  2003/88 EK irányelvvel. A szakminisztérium azonban ez tagadja – erről is kell még beszélni.

A következő egyeztetés időpontja már meg is van: december 3., hétfő délelőtt – tudtuk meg Kordástól. Addigra szeretnék a ma elért eredményeknek megfelelő módosításokat is látni a tervezetben – húzta alá, hiszen – tette hozzá – most csak ígéretet kaptak erre.

A december 3-i országos demonstráció meghirdetése továbbra is áll – válaszolta kérdésünkre.

Forrás: Hírklikk