Maratoni hosszúságú lehet Gyárfás pere

HírKlikk 2021. április 21. 18:30 2021. ápr. 21. 18:30

Még hosszú ideig elhúzódhat a több mint 23 évvel ezelőtti Fenyő-gyilkosság tárgyalása. A bíróságon ezen a héten egy nemrég elkészült nyelvészeti szakvélemény megállapításait boncolgatták.

A Fővárosi Törvényszéken csütörtökön folytatódik Gyárfás Tamás és Portik Tamás pere. A médiavállalkozót, a Nap TV producerét, a Magyar Úszó Szövetség volt elnökét előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolják – mint felbujtót. A korábban már elítélt Portikot pedig azzal, hogy közvetítőként vett részt Fenyő János 1998-as meggyilkolásában. Kedden tartottak az újabb tárgyalási fordulót, ahol ismertették, mit állapítottak meg a nyelvészeti szakértők abból a hat felvételből, amit a több mint 32 zsáknyi hangszalagból emeltek ki, amelyeken Portik rögzítette a Gyárfással folytatott beszélgetéseit is. Az ügyészség a hangszalagok alapján vádolta meg végül Gyárfást.

Gyárfás védője, Zamecsnik Péter elfogultnak nevezte a szakvéleményt. Azt is közölte, hogy a csütörtöki tárgyalásra benyújtja részletes indokolással ellátott álláspontját. Ebben kifejti, miért tartja az anyagot önellentmondásosnak, amely túlmegy a felkért szakértő hatáskörén és jogosultságán is. Az ügyvéd úgy látja, a dolgozat feltételezéseket tartalmaz és a tényekkel ellentétes megállapításokat tesz. Nélkülöz alapvető logikai összefüggéseket, de ami a legkirívóbb, a védelem szerint a vádiratot kívánja alátámasztani a független véleményalkotás helyett.

Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy vajon felfedezhető-e manipuláció a hanganyagban. Ez Gyárfás védekezése szempontjából kulcsfontosságú, miután a médiavállalkozó azt állítja, Portik a beszélgetéseket igyekezett olyan irányba terelni, hogy kimondasson vele olyasmit, amit őszerinte nem tett meg – vagyis Fenyő meggyilkoltatását. Portik mindjárt az első találkozásukra két hangrögzítő készülékkel érkezett, ami manipulációs és/vagy zsarolási szándékot feltételez. Portik eleinte metaforákkal, majd nyíltabban, arra akarta Gyárfást rábírni, hogy valami felhasználhatót sajtoljon ki belőle. Ennek ellenére, a felvételek között egy sincs, amelyben a producer elismerte volna, hogy megbízta valamivel Portikot. 2021. április 25-én a BV-ben zajló tárgyaláson Portik bevallotta, feladatul kapta, hogy húzza csőbe Gyárfás Tamást, Princz Gábort és további személyeket. Portik számtalan kéréssel ostromolta Gyárfást, de ő egyiket sem teljesítette. A felvételeken többször elhangzik, hogy nem kapott tőle egy fillért sem.

Zamecsnik Péter indítványozta, hogy a perben rendeljenek ki egy pszichológus szakértőt. Közölte azt is, hogy egy elismert szaktekintélyt kellene keresni és személyére rövidesen javaslatot is tesz. Mindez előrevetíti, hogy az amúgy is hosszú ideje tartó per még sokáig eltarthat. Az ügyészség egyelőre nem tágít attól az állásponttól, hogy Gyárfásnak köze lehetett Fenyő több mint 23 évvel ezelőtti meggyilkolásához. Ennek bizonyítása azonban jelen állás szerint nem egyszerű, amit tükröz az ügyvéd szerint elfogult nyelvészeti szakvélemény körüli, az apró részleteket és néha a szavak, Gyárfás cáfolatainak hanghordozását elemző vita is. 

 
Forrás: Hírklikk