Marhahús a nyomtatóból

HírKlikk 2021. augusztus 28. 19:45 2021. aug. 28. 19:45

Japán szarvasmarhákból izolált őssejtek felhasználásával állították elő az Oszakai Egyetem tudósai a világ első 3D-nyomtatott wagyu marhahúst. Látszatra olyan, mint egy valósághű steakdarab, amely izmot, zsírt és vérereket tartalmaz. Az Oszaka Egyetem kutatócsoportjának eredményei egy fenntarthatóbb jövő felé kövezhetik ki az utat a széles körben elérhető tenyésztett húsokkal.

Márványos textúrája miatt egyelőre a japán wagyu a világ legdrágább, sokak által a legjobbnak tartott marhahúsa. A márványozottság, vagy jaoan nyelven szasi, az izomzaton belüli zsír látható rétegeire utal, amelyek a marhahús gazdag ízét és jellegzetes állagát adják. Mivel az eddig előállított tenyésztett húsok többsége egyszerű izomrostokból álló darált húsra hasonlít, nem pedig a valódi marhaszelet összetett szerkezetére, a 3D-s húsnyomtatás egyik legnagyobb kihívása volt a wagyu laboratóriumi előállítása – írta meg a napi.hu.

Az Oszaka Egyetem kutatócsoportjának egy különleges technika segítségével sikerült reprodukálnia a hús különleges tulajdonságát, és eredményeik egy fenntarthatóbb jövő felé kövezhetik ki az utat a széles körben elérhető tenyésztett húsokkal – írja az Interesting Engineering.

A kutatók kétféle őssejtet, szarvasmarha szatellit sejteket és zsírszövetből származó őssejteket használtak, amelyeket wagyu tehenekből „vontak ki” - olvasható a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányban. Ezután inkubálták és rávették a sejteket, hogy az izom, a zsír és az erek egyedi rostjainak létrehozásához szükséges különböző sejttípusokká alakuljanak. Ezeket egy 3D-s halmazba halmozták, hogy a wagyuhús márványos állagához hasonlítsanak. Ezután a kutatók a halmokat merőlegesen szeletelték fel, hogy a laboratóriumban termesztett marhahúsból a hentesüzletekben kaphatóhoz hasonló szeleteket formáljanak belőlük, ami nagy fokú testre szabhatóságot tett lehetővé a komplex hússzerkezeten belül. A kutatók szerint a szintetikus hús „jobban hasonlít az igazira”, és az eljárás más összetett struktúrák létrehozására is használható.

„Ennek a technológiának a továbbfejlesztésével nemcsak a komplex hússzerkezetek reprodukálására lesz lehetőség, mint például a wagyu marhahús gyönyörű szasija, hanem a zsír- és izomkomponensek finom módosítására is" – mondta Micsija Macuszaki, a kutatás vezetője.

Egyelőre nem tudni, mennyibe kerülne a steakek előállítása, vagy mennyi időbe telne, amíg piacra kerül, de mindenképpen ígéretesnek hangzik a technológia.

A sejtalapú húsipar 2027-re 20 millió dollárt érhet a Markets and Markets szerint. Ha az ilyen projektek képesek eredményesen bekerülni az élelmiszer-ellátási láncokba, akkor a 3D nyomtatás forradalma egy nap talán megszünteti a szarvasmarhákból származó hús beszerzésének szükségességét, megnyitva az utat a hús élvezetének új, fenntarthatóbb módja előtt a jövőben.

Jelenleg az állattenyésztés felel világszerte az üvegházhatású gázok előállításának egyik legnagyobb részéért.