Máris okafogyott Márki-Zay mozgalma?

Nagy András 2018. november 19. 17:21 2018. nov. 19. 17:21

Pulai András, a Publicus Intézet kutatási igazgatója szerint hiába bontott zászlót a Márki-Zay-féle mozgalom, ha csak annyit tud ajánlani, hogy „összefogás”, meg hogy „Orbán vagy nem Orbán”.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom deklarált célja, hogy a következő önkormányzati választáson minden település minden körzetében egy jelölt és egy polgármesterjelölt álljon a Fidesszel szemben. A mozgalom ennek érdekében egyfajta ernyőszervezetté alakulna, amely alá állva indulhatnának a helyben ismert és hiteles személyek, függetlenül attól, hogy pártok vagy civilek támogatják őket.

Kérdés, hogy ez a konstrukció mivel több, mint mondjuk a tavaszi hódmezővásárhelyi, ahol a pártok és a helyi civilek között lényegében konszenzus alakult ki a független Márki-Zay Péter jelöltsége mellett, és akinek így sikerült nyerni. Pulai András szerint is az kérdés, hogy miben más ez a mostani, mint az eddigi próbálkozások.

Az elemző a Sztárklikk érdeklődésére a mozgalom céljával kapcsolatban azt mondta, ezt az élet már megoldani látszik, hiszen mostanra az ellenéki pártok belátták, hogy külön-külön nem rendelkeznek akkora támogatással, hogy a jelöltjeik egyedül indulva maguk mögé utasítsák a Fideszt, így Pécstől Vásárhelyig, Balmazújvárostól Szombathelyig a teljes összefogást tűzték zászlajukra.

Ilyen értelemben a mozgalom mára okafogyottá vált szerinte. „Ez a folyamat mára magától is megindult, ehhez nincs szükség egy pártokon kívüli szervezet segítségére” – mondja.

Arról nem beszélve, hogy ez az „Orbán vagy nem Orbán”-mondás sem tartalmaz túl sok hozzáadott értéket szerinte, ez önmagában még széles összefogás esetén is kevés lesz a sikerhez. Példaként Kész Zoltán esetét hozza fel, aki 2015-ben a pártok és civilek által támogatott független jelöltként még meg tudta nyerni a veszprémi körzetét, 2018 tavaszán azonban simán elbukta azt.

Önmagában tehát az, hogy valaki helyben ismert és pártoktól független arc, még nem feltétlenül jelent sikert, és ez még akkor is igaz Pulai András szerint, ha az önkormányzati választás inkább szól a személyekről, mint az országgyűlési.