Máris törvényt alkotna a Fidesz a még meg sem tartott nemzeti konzultáció alapján

Csanádi Dávid 2020. február 18. 10:46 2020. feb. 18. 10:46

„Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a nemzeti konzultáció eredménye alapján, a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozási rendszert dolgozzon ki 2020. május 15-éig.”

A bevezetőben szereplő mondat annak a törvényjavaslatnak a része, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be az Országgyűlésnek. A „2020. évi ..... törvény a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről” című javaslat T/9241. számon, 2020. február 17-én került benyújtásra, előadója Varga Judit igazságügyi miniszter.

Ezek szerint, a kormány már meg sem várja a nemzeti konzultációnak nevezett, végeredménye szempontjából erősen megbízhatatlan propaganda-levelezés végét, máris törvényt nyújt be a nemzeti konzultáció eredményére hivatkozva. Ha pedig így van, akkor alighanem ők már pontosan tudják, mi lesz a kommunikáció eredménye.

Szintén aggályosnak tűnik, hogy a nemzeti konzultáció végéig felfüggesztik a megítélt kártérítések kifizetését. Ez ugyanis azt jelentheti, hogy egy ilyen, az eredményeit tekintve teljesen megbízhatatlan közvélemény-kutatás alapján, akár el is törölhetik a kártérítéseket, ezzel figyelmen kívül hagyva a független magyar bíróság döntéseit.