Márki-Zay: Orbán megélhetési válságot okozott

HírKlikk 2022. január 16. 10:10 2022. jan. 16. 10:10

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy látja, lehetetlen egyről a kettőre jutni ma Magyarországon, és ezért a miniszterelnök a felelős. 

„Orbán Viktor a megélhetési válság lejtőjére lökte Magyarországot. Innen egyfelé vezet a kiút: csak felfelé!” – írta vasárnap reggeli Facebook-posztjában az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Marki-Zay Péter úgy látja: a miniszterelnök nem nyújt semmiféle érdemi megoldást a megélhetési válságra, hiszen annak nagyrészt ő maga az okozója. 

„A fideszes elit már régen nem látja a valóságot, azokat a hétköznapi gondokat, amelyeket én hétgyerekes apaként, vidéki polgármesterként naponta élek meg” – tette hozzá a politikus. Szerinte „a Várból lenézve, fel sem tűnik, hogy megrekedt az élet Magyarországon, szinte lehetetlen egyről a kettőre jutni önerőből”. 

Mint megjegyezte, Orbán méregdrága karórával pózoló miniszterének fel sem tűnik, hogy nem csak azoknak a élelmiszereknek az ára szabadult el, amelyekre most hatósági árakat vezettek be. „Orbán Viktor igazságtalan gazdaságpolitikájának árát most a vásárlókkal, a magyar termelőkkel, a magyar kereskedőkkel akarja megfizettetni” – szögezte le, hozzátéve, ez a pánikreakció azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a magyar áruk kiszorulnak a polcokról, helyüket rossz minőségű tömegáru veszi át. 

Márki-Zay Péter szerint a megélhetési válság kialakulásához nagyban hozzájárult a mindenkit kiszipolyozó kormányzati korrupció, a családtagok és kliensek kitömése közpénz-milliárdokkal, okozója a megélhetési válságnak az igazságtalan adópolitika, a felelőtlen gazdálkodás. „A megélhetési válságot az új alapokra helyezett gazdaságpolitika, vagyis a kormányváltás oldja meg. Valamennyi alapvető élelmiszer áfájának öt százalékra csökkentése, a korrupció letörése, a drága orosz és kínai hitelek felmondása, a kiváltságosok helyett a többségnek kedvező adópolitika, a bérek emelése” – adott betekintést terveibe a miniszterelnök-jelölt. 

Forrás: Facebook