Márki-Zay Péter is alaptalannak tartja Hadházy vádjait

HírKlikk 2020. október 14. 13:53 2020. okt. 14. 13:53

Közös nyilatkozatban cáfolta hat ellenzéki párt vezetője tegnap Hadházy Ákos, a szerencsi időközi választás köztársaságpárti jelöltjéről, Bíró Lászlóról tett kijelentéseit, illetve azon állítását, hogy Bíró EU-s csalásgyanús ügyéről előzetesen tájékoztatta őket. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is alaptalannak tartja a vádakat.

Az ATV megkeresésére Márki-Zay Péter elismerte, ő valóban beszélt telefonon Hadházyval, ám szerinte a Bíró Lászlóval szembeni vádak se nem komolyak, se nem bizonyítottak.

Elmondta, két alkalommal is kampányolt Szerencsen, és szerzett személyes benyomásokat. Beszélt vagy kétszáz választóval, mégsem jelezte senki, hogy Bíró László megkárosított áldozata volna, noha Hadházy Ákos és a Fidesz lejárató kampánya szerint, tucatjával voltak ilyenek.

„Senki nem hozta fel az ügyet. Én azt érzékeltem ott, a választókkal beszélgetve, hogy ez nem volt szempont. Nem a korrupció nem volt szempont, hanem a Bíró László személyével kapcsolatos megítélésben egyáltalán nem jelent meg a varroda-kérdés, sem a korrupció kérdése” – mesélte személyes tapasztalatait. Hozzátette, bár megértette Hadházy vonatkozó bejegyzését, nem látja bizonyítottnak, hogy bármiféle korrupciós ügy történt volna.

Beszámolt arról is, az ellenzéki pártvezetőkkel ellentétben, ő 11 napja valóban beszélt Hadházy Ákossal telefonon, aki tájékoztatta a Bíró Lászlóval kapcsolatos benyomásairól, ám az alapján ő nem lát bizonyítékot Bíró tényszerű, törvénysértő magatartására. Megjegyezte, a Hadházy által felhozott szociális szövetkezet-ügyön Bíró László tudomása szerint nemhogy nem nyert semmit, hanem effektíve veszített.

A tanulság, amit a szerencsi eredményből érdemes levonni 2022-re nézve, Márki-Zay szerint az, hogy az országgyűlési választások köztársaságpárti jelöltjeinek már az előválasztási kampányban ki kell, hogy bukjanak az olyan ügyei, amelyeket most Bíró ellen a kormánypártok fel tudtak használni és amelyekre Hadházy is felfigyelt.

Méltatta ugyanakkor a pártok egységét a szerencsi kampányban, ahol „az összefogás maradéktalanul megvalósult, és ez egy fantasztikus dolog. A 2018-as választások óta ez volt a legszilárdabban összefogott ellenzék, amit láthattunk, és nagyon sok aktivista az ország bármely tájáról ott volt szavazatszámlálóként és az utcákon, kopogtatva, pultozva”. Hozzátette, legközelebb egy még jobb, szélesebb körben elfogadott jelölttel győzni lehet a Fidesszel szemben.