Maszkviselés: ezért mond mindenki mást

NVZS 2020. április 1. 20:15 2020. ápr. 1. 20:15

„A világon jelenleg sehol nincs elegendő személyi védőeszköz, azért mondják azt bizonyos emberek, hatalmak, szervezetek, hogy ne viseljünk maszkot, ugyanis azt akarják, hogy a meglévő álló, jó minőségű, megbízható maszkok azoknak jussanak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – Falus Ferenc járványügyi szakember ezzel magyarázza a maszkok viselésére vonatkozó, egymásnak gyökeresen ellentmondó megnyilatkozásokat.

Miközben Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony az elmúlt hetekben másról sem beszélt, mint hogy az egészségesek ne hordjanak maszkokat, s ebben előszeretettel hivatkozott arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hasonló ajánlást fogalmazott meg, Orbán Viktor a minap a parlamentben – tán őszinteségi rohamában – azt találta mondani, hogy azért nem rendelik el a maszkok kötelező viselését (ahogy egyébként számos más országban, sőt, magyar városban is polgármesteri hatáskörben megtették), mert nincs elegendő belőle.

Mi ez a káosz? – kérdeztük a volt országos tisztifőorvostól, aki szerint nincs is káosz. Falus Ferenc szerint ugyanis az egymásnak ellentmondó megnyilatkozások magyarázata egyszerű, mégpedig a védőeszközök, közte a védőmaszkok hiánya. Ami globálisan igaz, s Magyarországra is áll. „Azok, akik azt hirdetik, hogy az egészséges embereknek nem kell maszkot hordaniuk, nem azt akarják, hogy fertőzzünk meg másokat, csak tudják, hogy nincs elegendő a jó minőségű védőeszközből, s a cél, hogy a meglévőkből azoknak jusson, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, azaz az egészségügyi dolgozóknak, s akik sok emberrel kénytelenek találkozni” – szögezte le. 

Ám a maszk viselése nagyon fontos – húzta alá. Hiszen annak az a célja, hogy én ne adjam át a fertőzést másoknak, azt pedig, hogy vírushordozó, s fertőző vagyok-e, az esetek zömében nem tudhatom. A már tényleg betegek nagyon kevés emberrel találkoznak, s jóval kisebb az esély arra, hogy ők tovább fertőzzenek. A kulcskérdés: azok ne adják tovább a vírust, akik egészségesnek érzik magukat, s tudtuk nélkül fertőznek. Ők jönnek-mennek, nagyon sok emberrel találkoznak, s nagyon sok embert képesek így megfertőzni –  fejtette ki. Mint hangsúlyozta: ebben a járványos időszakban a megfertőződöttek négyötöde tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkál csupán. Ők nem is tudják, hogy fertőzöttek, miközben a vírust ők is tovább tudják adni. „Akkor láthatjuk igazán, hogy milyen nagy kockázatnak vagyunk kitéve, ha azzal számolunk, hogy mindannyian megfertőződhetünk, húsz százalékunk szorul orvosi, s öt százalék intenzív ellátásra” – fogalmazott.

Azoknak, akik otthon tudnak maradni, s nagyon kevés emberrel találkoznak, elegendő egy, akár nem jó minőségű maszk is (meghagyva a jobbakat az igazán rászorulóknak) – tanácsolja a járványügyi szakértő. Megfelel akár egy házilag elkészített maszk is, de akár egy arc elé kötött kendő, sál. Mint megtudtuk tőle, megjelentek a piacon az egyszer használatos, papírból készülő maszkok is, amelyek arra jók, hogy feltegyem, amikor bemegyek egy üzletbe, ezzel is óvom a többieket a fertőzéstől, majd kijőve a boltból, egy zárt kukába bedobom. 

A probléma nem csak az, hogy nem visel mindenki maszkot, hanem az is, hogy a maszkok egy része használhatatlan – mutatott rá egy további szempontra Falus. Kitért arra is, hogy a kesztyű viselése nagyságrenddel kevésbé fontos dolog (a boltban megfogdosott áruktól ritkábban fertőződhetünk meg), mint a maszké, ami amellett, hogy minket, másokat is véd, de annyiban engem is, hogy amíg rajtam van, nem fogok az arcomhoz nyúlni. Ám felhívta a figyelmet a helyes eljárásra: megmosom a kezem, mielőtt leveszem a maszkot, amit zárt edénybe teszek, s utána ismét kezet mosok. 

„A maszkviselés az, amivel pillanatnyilag hozzájárulhatunk a védekezéshez: azzal, hogy – bármivel – eltakarom a számat, kevesebb embert fogok megfertőzni és ezzel is lassítom a járvány terjedését”.