Matkovich Ilona: a sokkhatások megedzettek

HírKlikk 2023. január 21. 17:58 2023. jan. 21. 17:58

Vácon mintegy 800 millió forint hiánnyal vették át a Fidesz–KDNP-s vezetéstől 2019-ben a várost. Az első évben az új polgármester azt sem tudta, az év végén miből ad fizetést az önkormányzatnál dolgozóknak. Erről is beszélt Matkovich Ilona a Klikk Tv Tíz című műsorában Bolgár Györgynek. Mint mondta, arra is rájöttek, hogy hiába írnak nagyon jó pályázatokat, nem fognak nyerni, ezért átálltak az önellátásra. Azóta rengeteg beruházáson vannak túl.

Vácon a két világháború előtt és között, nagyon sok zsidó élt, akik közül a II. világháborút követően alig jöttek vissza néhányan a deportálás után. Ezen kívül az a polgári világ, amely addig jelen volt a városban, eltünedezőben volt. Matkovich Ilona is a településen született és szülein, nagyszülein keresztül ismerhette meg, hogy milyen világ is volt ott korábban. Apai ágon polgári, anyai ágon paraszti családból származik, így nagyon közelről tudta összehasonlítani, hogy mit jelentett az ’50-es, ’60-as évektől kezdve az államforma megváltozása. Az apai ágon érkezett információk, az, hogy micsoda kulturális élet zajlott a városban elvarázsolták, mint ahogyan az is, hogy minden nehézség ellenére, megmaradtak azok a kulturális szigetek, amelyek életben tudták tartani a város közösségét a történelmi drámák közepette is.

A polgármester a polgár szót szélesebb körben használja, neki polgár mindenki, aki Magyarországon él. „Ha kulturális minőségként nézzük, akkor Vác is polgári város. Emellett püspöki város is, ami visszavetette a lakótelepek építését, ezért Vác küllemében is meg tudott maradni történelmi hagyományait bemutató városként, nem lett belőle szocreál település.”  

Miért lett polgármester? – kérdezte Bolgár György. Úgy éreztem, hogy a rendszerváltozás utáni vezetések nem találták meg a kulcsot a városhoz – kezdte válaszát Matkovich Ilona. Majd azzal folytatta, hogy olyan polgári várost szeretne vezetni, ami attól erős, hogy erős a gazdasági lába, a kulturális, és a turisztikai is. Szerinte Vácnak minden adottsága megvan ehhez, mégsincs minden kihasználva. „Mindig is úgy gondoltam, hogy ezt a várost nem szabad a pártoknak uralni”, és a püspökkel is jól kell tudni együttműködni.  

Ellenzéki közös jelöltként indult a 2019-es önkormányzati választásokon, azért, mert annyira elégedetlen volt a kormánypárti vezetéssel. Azóta, hét párttal és két civilszervezettel a háta mögött dolgozik a városért.  „Felesküdtem arra, hogy én ezzel a csapattal öt évig vezetem a várost és fejlődni fogunk”. Hozzátette: nagyon komolyan veszi az esküjét.

A polgármester arról is beszámolt, hogy hihetetlen méretű karaktergyilkosság zajlik ellene. Szerinte ki van adva médiafelületeknek, hogy minden nap két olyan cikknek kell megjelennie, amiben számon kérnek rajta valótlan dolgokat. Fogást azonban nem nagyon találnak rajta – tette hozzá. „El is keseredhetnék ezen” – gondolkozott hangosan. „De, ha az ember ad magára és tudja, hogy nem nyúl közpénzhez, és minden tehetségével és idejével azon van, hogy ez alatt az öt év alatt megfordítsa azt a mérhetetlen lemaradást, akkor sikereket érhet el”. 

Óriási, mintegy 800 millió forint hiánnyal vették át a várost, az első évben azt sem tudta, hogy év végén miből ad fizetést az önkormányzatnál dolgozóknak. Azóta olyan sokkhatásokon vannak túl, amelyek – ahogy mondta – megedzették az embert. Arra is rájöttek, hogy hiába írnak nagyon jó pályázatokat, nem fognak nyerni. Ezért átálltak az önellátásra. „Ezt is meg lehet szokni, tanulni” – mondta. Azóta rengeteg beruházáson vannak túl, és a közben kiderült korábbi szabálytalanságok miatt több bírósági szakaszban lévő ügy is lett, olyanok, amelyekben 100 milliós tételben érte az önkormányzatot veszteség. „Mi ezt nem engedjük meg magunknak” – jelentette ki határozottan Matkovich.

Az Összefogás Vácért frakció a város pártján áll és azért dolgozik, hogy Vác fejlődjön – mondta. Azzal nem foglalkoznak, hogy ki melyik párt tagja, mindenki egyformán bemehet rendezvényt tartani a művelődési házba vagy a színházba, mindenkit egyformán meghallgatnak, és nem aszerint döntenek, hogy ki milyen szimpatizáns. „Nem biztos, hogy az a jó, ha az ember mindenkitől három lépés távolságot tart, mert abból nem szerez közeli szövetségeseket, ami azért elég nehéz, ha valaki nem tartozik semmilyen párthoz, mint én” – magyarázta.

Az viszont döbbenetes volt számukra, hogy miközben ők nagyon sokkal – kétharmaddal – nyertek a 2019-es önkormányzati választásokon, a tavalyi országgyűlésin mégis fideszesé lett a mandátum. „Akikkel erről beszélgettem azt mondták, hogy a békéért és a megélhetésért szavaztak rájuk” – mesélte a polgármester – az már más kérdés, hogy azóta mi történt az országban – tette hozzá. 

 

 

Forrás: Hírklikk