Matolcsy: a magyar gazdaságpolitika olyan mint a Rubik kocka

HírKlikk 2020. január 27. 16:55 2020. jan. 27. 16:55

Miért is ne ismerhetnénk fel a rokonságot a Rubik kocka és a magyar gazdaságpolitika között: elvégre mindkettő magyar, leleményes és sikeres – teszi fel a kérdést legújabb írásában a jegybank elnöke.

Matolcsy György egy hétfői írásában azt fejtegeti: a Rubik kocka meghódította a világot, mert tükrözi a modern élet, technológia, politika, pénz és sport működését. Minden ellentét igaz rá: egyszerre játék és tanulás, egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi, mint a magyar gazdaságpolitika, mint a magyar modell, „mint mi, magyarok" – írta a Növekedés.hu-n.

„Gazdaságpolitikánk szintén hat alapszínből áll össze, ezeket keverjük, arányuk pillanatról-pillanatra változik, rugalmasan változtatható, szinte végtelen a régi és új ötletek kombinációja" – fogalmazott, majd ismerteti és kifejti a gazdaságpolitika jellemzőit. Ezek: nyersen piaci, államkapitalista, nemzeti, globális, döntésképes és pragmatikus, illetve hosszú távú fenntarthatóságban gondolkodó.

Megjegyezte azt is, „ezért kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk. De a jövő – reméljük – a költőt igazolja: „A düh tigrisei bölcsebbek a betanított paripáknál" – idézte William Blake-et.

Forrás: MTI/Hírklikk