Matolcsy: az MNB megerősíti Magyarország pénzügyi rendszerét

HírKlikk 2020. április 7. 16:30 2020. ápr. 7. 16:30

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére. Ez az idei várható GDP hat százaléka. Az eddigi kormányzati és jegybanki intézkedések megteremtették a gazdasági, pénzügyi biztonságot Magyarországon, ami a bizalom alapja is. Az MNB változatlanul úgy véli, hogy a bruttó hazai termék (GDP) az idén két-három százalékkal nő – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök kedden, Budapesten.

 A 3000 milliárd forintból 1000 milliárd új forrást biztosítanak az újrainduló növekedési hitelprogramhoz. 250 milliárd forint az MNB által befizetett osztalék, és szintén 250 milliárd többletet jelent, hogy a jegybank nullára csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját. Elmondta, hogy 1500 milliárd forinttal javították a bankrendszer likviditását, így képes arra, hogy lefedje az állampapír-kibocsátást – tette hozzá.

Magyarország 2010 és 2019 között sikeres gazdaságtörténeti korszakot írt, a civilizált világ legjobb válságkezelését érte el – mondta a jegybankelnök, hozzátéve, hogy 2013 és 2019 között dinamikus növekedési pályával felzárkózott több fejlett államhoz. Mindez azonban veszélybe került a koronavírus-járvány miatt – jelentette ki. Matolcsy György szerint, a legjobb választ akkor adja az MNB a mostani helyzetre, ha megerősíti Magyarország pénzügyi rendszerét. A mostani intézkedéssorozat ezt szolgálja. Ezzel Magyarország visszakerülhet a dinamikus, gyors felzárkózási pályára – mondta.

Matolcsy György ismertette a pénzügyi stabilitás érdekében meghozott több intézkedés közül, hogy az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendel, és ideteszi a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást. Összesen így 1500 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre.

A mikro, kis- és középvállalkozások programjában résztvevők hiteleinek futamidejét 20 évre emelik és 10 milliárd forintra az elérhető összeget. Az NHP Hajrá arra ösztönöz, hogy a vállalkozások „ugorjanak vissza" a gazdaságba, így az összes eddigi célra megnyitották a programot: lehet fejlesztési beruházásra igényelni, forgóeszközhitelre, bérfizetésre és hitelkiváltásra is – jegyezte meg.

A bankrendszer tagjainak – amelyek részt vesznek a hitelprogramban – plusz négy százalékos kamattámogatást biztosít a jegybank – ismertette az elnök. A hitelprogramban a maximális kamat továbbra is 2,5 százalék, így összesen 6,5 százalékos banki nyereséget, mozgásteret állít elő az MNB.

Arra hívnak fel azonban mindenkit, hogy versengjen a jobb hitelfelvételekért. A bankok részéről van mozgástér – mondta Matolcsy György. A plusz kamattámogatás jövő június 30-ig él. „Aki mer, az nyer. Aki korán kel, fantasztikus banki lehetőségeket nyer" – mondta Matolcsy György.

Az MNB a bankoknak előírja a kéthetes hitelelbírálási időt a beérkezett kérelmek esetében. Ha kifutnak az időből, akkor az MNB kiválaszt a versenytársak közül egy másik bankot, ahová a kérelmet átviszik. „Hitelbírálat nem maradhat gyors döntés nélkül" – tette hozzá.

Ezek mellett, nullára csökkentik a kötelező tartalékot, amellyel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. Matolcsy György szavai szerint, a bankok ennyivel több hitelt adhatnak, állampapírt vásárolhatnak, ennyivel javul a helyzetük.

Beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank 250 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésnek, mert a jegybank nyereségesen gazdálkodik, továbbá egy korábbi aranybefektetésen 137 milliárd forintos nyereséget ért el.

A növekedési kötvényprogram fejlesztéséről is beszélt a jegybankelnök. Tíz helyett, húsz év lesz a futamidő, és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forintos lehet egy-egy kibocsátásban. A program mintegy 200 nagyvállalatot érint. A 450 milliárdos forrás fele még megvan, ha ez elfogy, javaslatot tesznek a keret emelésére.

Forrás: MTI/Hírklikk