Matolcsy: banktitok, hogy vizsgálják-e Varga Juditék ingatlanhitelét

HírKlikk 2021. február 10. 09:20 2021. feb. 10. 09:20

A jegybank elnökének Bangóné Borbély Ildikó tett fel írásbeli kérdést, amire lényegében a képviselő tájékoztatását megtagadó választ kapott.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő Matolcsy György jegybankelnöktől azt kérdezte: vizsgálja-e az MNB Varga Judit igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét?

A politikus azután küldte el kérdését, hogy kiderült: Varga Judit és férje falusi csok-támogatás igénybevételével építkezett Balatonhenyén. Az ingatlan családi háznak épült, ám miután a házaspár Budapesten kapott munkát, úgy döntött, nem költözik vidékre. A csokot folyósító banktól kérték, hogy – ahogyan a jogszabályok lehetővé teszik – öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük. Az igazságügyi tárca vezetője később úgy nyilatkozott: ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek a faluba, a kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást – írja a hvg.hu.

Matolcsy a válaszában azt írta, hogy bár a Magyar Nemzeti Bank felügyeletként – mintavétel alapján – egyedi hitelügyletekre irányuló ellenőrzést is végez, azonban banktitoknak minősülő adatokról törvényi felhatalmazás hiányában nem adhat tájékoztatást.

Forrás: hvg.hu