Matolcsy kapitány jövendöl

Dr. Dávid Ferenc       2020. szeptember 23. 15:02 2020. szept. 23. 15:02

A Magyar Nemzeti Bank honlapján olvasható az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó legfrissebb előrejelzés: 

Megjegyzések:

  • A legfontosabbal kezdem. Matolcsy és csapata a tárgyév szeptemberének végére csak belátta, hogy az idén semmiféle gazdasági növekedésre nem számíthatunk. Ez azért említésre méltó, mert az MNB elnökén kívül, tavasszal már mindenki tudta, hogy ebben az esztendőben a magyar gazdaság „bezuhan”. Matolcsy 2020. június 23-án még 0,3 és 2 százalék közé becsülte az idei várható növekedést, amit persze a szakma (és a vírus) nem vett komolyan. Azóta a bankelnök látása valamelyest tisztult és most már ő is jelentős gazdasági visszaesést prognosztizál. Jobb későn, mint soha – mondhatnánk, ha nem a mi zsebünkre menne az álmodozó pénzember által űzött ostoba hazárdjáték. Matolcsy korábban még a változások előjelét sem találta el, nemhogy a mértékét.
     
  • De az infláció vonatkozásában sem megbízhatóak az előrejelzések. 2019-
    ben a prognosztizált 2,7 százalékos pénzromlási ütem helyett 3,4 százalékos inflációt regisztrálhattunk, míg 2020-ban a jósolt 2,8 százalék helyett, várhatóan 3,5-3,6 százalékkal nőnek a fogyasztói árak. Ezek jelentős eltérések, amelyek azt mutatják, hogy a „bankok bankja” tervezése/előrejelzése nem igazán megbízható. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy az egyszerű olvasó miért is hinné el a 2021-re vonatkozó számokat, miért is hinné el, hogy 4 százalék alatt marad az infláció jövőre? Mert Matolcsy mondta?
     
  • Sokak számára ismert, hogy a hibás tervezés negatív következményeit elsősorban a nyugdíjas társadalom viseli. Ha az MNB szerint jövőre 3,4-3,6 százalékos infláció várható, akkor a 2021-re elhatározott három százalékos nyugdíjemelést miért nem korrigálják, miért nem módosítják legalább 3,5 százalékra? Vagy úgy gondolják, hogy jövőre is a 2,7 millió nyugdíjas ad kölcsön az államháztartásnak?
     
  • Fogalmunk sincs a járvány lefutásának időtartamáról, de az MNB már 2022-re is ad prognózist. Nem ismerjük az idei „beszakadás” mértékét sem, nem tudjuk, hogy mi lesz velünk jövőre, de Matolcsy könnyedén bemondja, hogy 2022-ben már csökkenő inflációs környezetben növekedési pályára áll a gazdaság. Az a szerencse, hogy Matolcsynak már senki nem hisz, így aztán más – az MNB tájékoztatójánál hitelesebb – kiadványokból informálódik a szakma és a lakosság.

    Szeptember 24-én, csütörtökön 10 órakor Matolcsy György jegybankelnök „Milyen évtizedben hajózunk? (2020–2030)” című előadásával kezdetét veszi a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája, az 58. Közgazdász-vándorgyűlés. No comment.