Matolcsy kormányt bíráló beszédét olvasta fel napirend előtt az MSZP képviselője – videó

HírKlikk 2022. december 6. 10:30 2022. dec. 6. 10:30

Vajda Zoltán MSZP-s képviselő Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének hétfőn, a gazdasági bizottság előtt elmondott nyilatkozatát olvasta fel napirend előtt az Országgyűlésben kedden.

Ismertetése szerint a jegybankelnök egyebek mellett beszélt a 2021-ben elszállt költségvetési hiányról, amelyet gazdaságpolitikai műhibának nevezett. Elmondta, jövőre 15-18 százalék lehet az infláció. Szól arról, hogy az élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban, az árstopok pedig három-négy százalékos inflációs többletet jelentenek.

Matolcsy György arról is beszélt, hogy Magyarország 2010 után nem hozta meg a jó döntéseket. A magyar gazdaság válság-közeli helyzetben van, a pénzügyi-gazdasági mutatók az EU-ban a legrosszabbak közé tartoznak. Ha Magyarország folytatja ezt a gazdaságpolitikát, akkor stagfláció lesz – olvasta fel az ellenzéki politikus, aki azt kérte a kormánytól, reagáljon a jegybankelnök nyilatkozatára.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az ellenzék arra sem képes, hogy a kormány gazdaságpolitikáját bírálja, ehhez is a jegybankelnökre van szüksége. Rámutatott arra, hogy nemrég az ellenzék még bírálta és Fidesz-pártisággal vádolta Matolcsy Györgyöt.

Szerinte most kiderült, hogy Matolcsy György mégis független, munkáját a kormánytól függetlenül végzi, és bármikor véleményt mondhat a kormány gazdaságpolitikájáról.

Az államtitkár azzal egyetértett, hogy baj van Magyarországon, Európában és a világon, a világgazdaság a recesszió felé tart. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 12 évben a kormány két válságon is sikeresen átvezette az országot. 2010-hez képest egymillióval többen dolgoznak, 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma; a magyar költségvetés és a gazdaság válságálló – mondta.