Matolcsy: magok vagyunk, vagy szabadok?

Föld S. Péter 2019. augusztus 6. 10:39 2019. aug. 6. 10:39

Matolcsy György jegybankelnök korábban a Heti Válasz hasábjain fejtette ki rendszeresen magvas gondolatait a magyar gazdaságról, valamint minden másról, amit fontosnak gondolt. Ma már nincs Heti Válasz, Matolcsynak maradt a Növekedés.hu oldal, akit érdekel, mit gondol a világról, onnan is megtudhatja. Legutóbbi írása mindenesetre cáfolja azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy a számokkal dolgozó emberek unalmasak, csak a kamatok és a befektetések világában érzik otthon magukat. Kiderült, hogy Matolcsy jegybankelnöknek számos más vetülete is van, emberi oldala például, nem mellesleg pedig a mély gondolatok iránti affinitása.

Legújabb jegyzetét erős felütéssel, egy ősi mexikói mondással kezdi. „El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk”. Hogy e - szó szerint - magvas gondolat mennyire ősi és mennyire mexikói, azt e helyről nem tudjuk ellenőrizni, így jobb híján el kell fogadnunk, hogy a régi mexikóiak már akkoriban annyira okosak voltak, mint milyenek mi még most sem vagyunk.

Matolcsy cikkében arról értekezik, hogy bár már értjük a pénz világát, ám még adósok vagyunk a technológia kihívásainak megértésével. Jelesül azzal, hogy a világ elitjébe tartozó egyetemek nélkül nem lehet tartósan mozgatni a felzárkózást. Egy másik gondolat, amely szintén eretnekül hangzik a NER rendszerében, annak a megállapítása, hogy az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni.

Lám, Matolcsy mégsem olyan, mint amilyennek eddig gondoltuk, nem csak a közpénzek magánpénzekké varázslásában jártas, de ha úgy adódik, tud ő a valóság talaján is lépegetni. Kérdés persze, hogy mit szól mindehhez a kormány, nem utolsósorban Orbán Viktor miniszterelnök.

Ők ugyanis meg vannak győződve arról, hogy nálunk az oktatás jó úton halad, és az MTA lenyúlásával, valamint a CEU elüldözésével még a mostaninál is jobb útra lépett. Az egészségügy pedig, minden kormányhoz közeli nyilatkozó szerint európai színvonalú, akinek erről más a véleménye, az hazudik, és Nagy Feró majd alaposan nyakon vágja.

Nagyon úgy néz ki, hogy Matolcsy ezzel a mostani írásával üzent a kormánynak. Azt üzente, hogy hagyják abba a hazudozást, inkább azon munkálkodjanak, hogy jó legyen az oktatás, legyenek világszínvonalú egyetemeink, a CEU-t is hiba volt elüldözni, most aztán bottal üthetjük a nyomát. És hogy az egészségüggyel is kellene valamit kezdeni, főleg, ha komolyan gondoljuk a demográfiai fordulatot.

A kormánynak óvatosan, de azért félre csak nehezen érthető módon üzenő Matolcsy egy idézettel zárja sorait. Joseph Campbell író, esszéista, vallástörténész írta a következőket: „A kincs, amit keresel, éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni.”

Veretes, mi több, magvas gondolat, már majdnem Paulo Coelho magassága. Legföljebb annyit fűznénk hozzá innen, a magunk különbejáratú, földhöz ragadt valóságából: a kincset tényleg keressük, nem félünk belépni, csak mondja már meg valaki, érthető, magyar nyelven, hogy hol van az a barlang.