Matolcsyék kitalálták, hogy kell átalakítani az egészségügyet

HírKlikk 2018. július 12. 08:27 2018. júl. 12. 08:27

Matolcsyék úgy vélik, hogy a lakosság egészségi állapota (amely elmarad a nyugat-európai országok szintjétől) versenyképességi hátrányt jelent a magyar gazdaságban. A nem megfelelő egészségi állapot ugyanis csökkenti a munkaerő termelékenységét és a munkában töltött idő mennyiségét, a korai halálozással pedig értelemszerűen csökken a munkaképes, gazdaságilag aktív népesség létszáma.

Ezen felbuzdulva tizennégy átfogó területen fogalmazott meg konkrét javaslatot a Magyar Nemzeti Bank csapata, amelyekben az egyik kiemelt cél a magas színvonalú egészségügy elérése. A jegybank szakértői 22 pontban foglalják össze a teendőket az egészségügy területén.

Az intézkedések alapjaiban forgatnák fel a hazai egészségügyet, gyakorlatilag egyetlen fontosabb szereplőt sem hagynak érintetlenül. 

A modern egészségügy megteremtése érdekében három fő célt tűzött ki az MNB anyaga: 

- A háztartások közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya csökkenjen a visegrádi országok szintje alá az összes egészségügyi kiadáson belül. Vagyis a mostani 28%-ról 18%-ra.

- Az egészségesen várható élettartam legyen a legmagasabb a V4 országok között. A mostani 60,1 évről így 63,7 évre kellene emelkednie a mutatónak.

 - Évente legalább egy darab, nemnek, korcsoportnak és kockázati tényezőknek megfelelő szűrővizsgálat minden állampolgár számára.

Azonban az indítványok többségének hatása megítélhetetlen, mert az eredményük csak a végrehajtó eltökéltségétől függ, vagy mert a javaslattevő sem fejtette ki, hogy pontosan milyen változást szorgalmaz.

Az nehezen érthető, hogy miközben van olyan pont amelyik éppen erősítené a vállalatok által finanszírozott magánbiztosításokat, a jövő évi költségvetési tervben a cafeteriát csonkoló csomaggal, ennek éppen ellenkezője történik.

A magánszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségeinek növelése – éppen hozhatna forradalmi változásokat is az egészségügyben, hiszen ezzel rá lehetne látni arra, hogy mi történik a magánorvosi rendelőkben a beteggel. De ennél a pontnál nincsenek részletek, így nem tudni, hogy e a javaslat nyomán csak a nőgyógyászati szűrések eredményeit kellene rögzíteni, vagy minden ellátás részletét.

Egy biztos: a miniszterelnök éppen néhány hete hirdette meg az eddiginél takarékosabb költségvetést, s ez az egészségügyben teljesül is...