Mécs Imre: gyalázatos ahogyan Orbánék viselkedtek

HírKlikk 2019. június 19. 05:51 2019. jún. 19. 05:51

A kormánypropagandában nyoma sincs annak, hogy Orbán Viktoron kívül bárki kemény és határozott kijelentéseket tett volna Nagy Imre harminc évvel ezelőtti újratemetésén, ami egyszerű történelemhamisítás – mondta a Klubrádióban Mécs Imre, '56-os halálraítélt. A volt SZDSZ-es politikus szerint a rezsim ferdítései, elhallgatásai ellen a már elhunyt '56-osok becsületének védelme miatt is fel kell lépni.

Elképesztő, ahogy a kormány utólag beállítja a harminc évvel ezelőtt, Nagy Imre újratemetésén történteket, és csak a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor szerepét emeli, mintha más nem mondott volna kemény és fontos mondatokat a Hősök terén 200-300 ezer ember előtt rendezett szertartáson.

Rácz Sándor, '56 egyik legkarakteresebb hőse is a leghatározottabban követelte a szovjet csaptok kivonását, Mécs Imre pedig, mint visszaemlékezett, többek közt arról beszélt, hamarosan a Szovjetunió magukra ébredő népei fogják elítélni az '56-os agressziót, ami aztán be is következett, amikor 1992-ben Borisz Jelcin, Oroszország elnöke megkövette a magyar népet a szovjet katonai beavatkozásért.

Ezeknek a gondolatoknak azonban a mai kormányoldali visszatekintésekben nyoma sincs, ami egyszerű történelemhamisítás. Gyalázatos és elszomorító, ahogyan az állam vezetői és a kormánymédia az idei emléknapon viselkedett – fogalmazott. Szerinte a rezsim egyoldalú, torz múltértékelésével szemben épp a már elhunyt '56-osok becsületének védelme miatt is fel kell lépni.

Mécs Imre hozzátette, ráadásul nem csak az akkori ellenzék, hanem az államhatalom, így a honvédség egy részében is megvolt már a jó szándék a kommunista rendszer lebontására.

Forrás: Klubrádió