Medvétől rettegnek egy nógrádi falu lakói

HírKlikk 2020. július 5. 05:00 2020. júl. 5. 05:00

Medvetalpnyomokat találtak a Nógrád megyei Bercelen, a Szanda bányánál. Batta Tibor, Bercel polgármestere Facebook-bejegyzésben tájékoztatta a lakosságot arról, hogy a lenyomat valóban medvétől származik.

Az Index információi szerint, a településvezető felhívta a figyelmet, hogy a medveveszélyre való tekintettel, fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek az arra járók. A hír hallatán, sokan – főleg az idősebbek – annyira megijedtek, hogy el sem merik hagyni a házat.

A portál megjegyzi, hogy nem ez az első medveészlelés az elmúlt időszakban Nógrád megyében. Májusban Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen egy anyamedve és három bocs tűnt fel. Április közepén pedig több barnamedvével kapcsolatos bejelentés érkezett a Bükk és a Mátra területéről – a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága akkori tájékoztatása szerint. 

A nemzeti park munkatársai kivizsgálták a bejelentéseket, de a legtöbb esetben a helyszínen talált nyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét. Azt viszont megerősítették, hogy helyszíneléssel megerősítették, hogy Pásztó külterületéről érkezett bejelentéseknek valós alapjuk volt.

Az Index összegyűjtötte, hogy a szakemberek mit tanácsolnak azoknak, akik medvével találkoznak.

A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt, ha lehetősége van rá, messze elkerüli.

Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (például fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!

Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.

Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.