Még csak pislákol a fény a futballban

Sebes György 2021. július 31. 08:15 2021. júl. 31. 08:15

A tokiói olimpia versenyei közben szinte észrevétlenül elrajtolt az – nevében mindenképpen – első osztályú hazai labdarúgó bajnokság. A futball persze ebben az országban mindig nagyobb tömegeket érdekel és vonz, így idővel majd a közönség is jobban figyel rá. Annak ellenére is, hogy nem lenne valóban érdemes erre a figyelemre. Legalábbis ez derült ki a futball egyik legnagyobb szerelmesével és kitűnő szakértőjével, Hegyi Iván újságíróval folytatott beszélgetésből. 

Ha napjaink hazai labdarúgásának minőségét, színvonalát és esetleges értékeit igyekszünk számba venni, akkor ezt aligha tehetjük meg nosztalgiázás nélkül. Nem hagyhatjuk említés nélkül, hogy a magyar futball egykor példaképnek számított és a játékosok egy része megállta volna helyét a világ legmagasabban jegyzett klubcsapataiban is. És itt hangzik el Hegyi Iván egyik kulcsmondata, miszerint a szocializmus és a profizmus kizárja egymást, de nálunk – a jelek szerint – ugyanez vonatkozik a kapitalizmusra is. 

Szóba kerül persze a világverő Aranycsapat, a hatvanas évek világklasszisai – Mészöly, Albert, Bene, Farkas generációja –, meg az is, hogy a nyolcvanas évek elején játszott az utolsó klasszis generáció. Nyilasi, Fazekas, Várady Béla, Kiss László óta jobbára csak az álmodozás maradt. 1986-ban még kijutott a világbajnokságra a magyar válogatott, ott szenvedte el azt az emlékezetes 6-0-ás vereséget a Szovjetuniótól. Amire Hegyi Iván azt mondja, „és 35 éve várunk rá, hogy akár ilyen arányban is kikaphassunk egy világbajnokságon”. Mert ez azt jelentené, hogy legalább ott lehetünk. Pedig – teszi hozzá – 55 éve az akkor még csak kétszeres aranyérmes brazilokat verte meg a magyar együttes 3-1-re az angliai világbajnokságon, amit beszélgetőtársunk minden idők egyik legnagyobb sikerének tart. Aztán még idézi az egykori szövetségi kapitányt, Illovszky Rudolfot, aki 1972-ben, a müncheni olimpia csalódást keltő második helye után, látnoki módon csak annyit mondott: megtanuljuk még becsülni ezt az ezüstöt. És tényleg. 

Hosszan lehetne még révedezni a múltba, de a fő kérdés mégiscsak az, miképpen jutottunk idáig, hogy már a labdarúgó NB I sem érdemel nagy figyelmet, hiszen a benne szereplő 12 együttes nagy részét aligha lehet összehasonlítani az egykori hazai és a mostani európai élvonallal. Sok összetevője van annak, hogy ilyen a helyzet. Hegyi Iván első helyen említi, hogy a magyar edzők képtelenek voltak lépést tartani a világgal. Van egy csomó akadémia, amelyekre nagy összegeket költenek, és ahol hivatásszerűen kellene játékosokat nevelni, de a jelek szerint erre mégis képtelenek. A fiatal magyar focisták többsége fizikailag, technikailag, taktikailag és mentálisan sem felel meg a nemzetközi elvárásoknak, jelentősen elmaradnak a hasonló korosztályok színvonalától. Aki pedig kicsit is kiemelkedik a többiek közül, az külföldön keres – és talál – érvényesülési lehetőséget.

A magyar NB I pedig ezek után, többnyire másodosztályú külföldi légiósok gyűjtőhelye. Ide olyanok jönnek – mondja a szakértő –, akik középszintűek, vagy még rosszabbak. De hozzáteszi, ha most hoznának tíz olyan remek brazil focistát, aki ugyan még nem válogatott, de mindent tud a labdával, fél év elteltével „már az anyjuk sem ismerne rájuk”. Beleszürkülnének ebbe a mezőnybe, ahol lassabb a tempó, mint bárhol másutt, ahol gyengébb a színvonal és főképp kisebbek a követelmények. 

Sokkal többet azonban nem is várhatunk egy olyan bajnokságtól, amelyben egyetlen olyan csapat van, amely nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét – véli Hegyi Iván, aki szerint a Ferencváros is kicsit túl van futtatva. Miután gond – és lényegében ellenfelek – nélkül tudja megnyerni a hazai bajnokságot, s immár második egymás utáni évben jut be az európai kupák csoportkörébe, ennek lehet örülni, de ez is inkább csak „mű-vigasz”. Nem javítja a renomét az sem, hogy a bajnokság érmeseit és a kupagyőztest már csak a most indult harmadik számú sorozatba, az Európai Konferencia Ligába sorolták, de az eredmények azt jelzik, hogy ott is van a helyük. A Fehérvárt egy örmény, az ezüstérmes Felcsútot egy lett csapat búcsúztatta, az Újpest pedig nagy küzdelemben jutott tovább a liechtensteini Vaduz ellenében. 

Joggal merül fel persze a kérdés, ha ennyire reménytelen a hazai bajnokság helyzete, miképpen teljesít néha erőn felül a válogatott, s ér el meglepően jó eredményeket. Hegyi Iván szerint a kulcsszó itt is a „légiósok”. Csak fordítva, mint a bajnokságban, hiszen szerinte a teljesítmény azoknak a játékosoknak köszönhető, akik külföldön játszanak. Gulácsi úgy lett a világ egyik legjobb kapusa, hogy előbb Angliában, aztán Ausztriában védett, majd most Németországban szerepelhet. Sikerült honosítani egy olyan középhátvédet – Willy Orbánt –, aki nemzetközi szinten is elfogadható. Szalai Ádám, Szalai Attila, Sallai, valamint Nagy Ádám pedig hétről-hétre színvonalas mezőnyben nyújt megbízható teljesítményt. 

A bajnokság kezdete előtt mint nagy vívmányt tálalták, hogy ezentúl immár a magyar bajnokságban is használják a videó-bíráskodást, azaz a VAR-rendszert. Hegyi Ivánnak azonban erről is különvéleménye van. Úgy látja, a bevezetése óta sem kevesebb a meccseken a tévedés, csak ezzel lényegében felmentik a játékvezetőt a felelősség alól. A legjobbak – mint a nemrég elhunyt Puhl Sándor is – minden segítség nélkül tudtak helyesen dönteni a vitatott szituációkban is. Most viszont legfeljebb többen osztoznak a hibákon, amiket változatlanul elkövetnek. A futballnak azonban ez árt, és hiteltelenné teszi a bírókat – teszi hozzá a szakember. És felidézi az immár klasszikus esetet az 1966-os világbajnokság angol-német döntőjéről. Ott ugyanis a játékvezető megadott egy angol gólt, ami nem volt benn, de a döntésnél a partjelzőre hagyatkozott. Az akkor szovjet – amúgy azeri – Tofik Bahramov pedig a halálos ágyán bevallotta, ő sem látta pontosan az esetet. Akkor miért jelzett gólt? – kérdezték tőle. Sztálingrádért – mondta, utalva a németek II. világháborús szerepére. 

Mindez magyarázat is lehet arra, miért még mindig a világ egyik legnépszerűbb játéka a futball. Ne legyenek kétségeink, a sok rossz tapasztalat ellenére, még a most indult magyar bajnokságra is figyelni fogunk. Olcsó poén lenne, hogy persze azt megvárjuk, amíg igazán világos lesz. Hiszen a nyitó forduló második mérkőzésének legizgalmasabb kérdése az volt, hogy le lehet-e egyáltalán játszani a második félidőt Gyirmóton, ahol az MTK vendégszerepelt. Az első félidő végén ugyanis kialudt a kandeláberek egy része és a hibát – az illetékes szakemberek, akiknek semmi közük a labdarúgáshoz – nem is tudták elhárítani. Így hát a meccs félig sötétben – vagy ha úgy tetszik: félig világosban – folytatódott. 

Jellegzetes eset. Mintha a magyar futballban is arra várnának, hogy kivilágosodjon. Vagy megvilágosodjanak az illetékesek, mit is kellene tenni a régi dicsőség – legalább halvány árnyékának – visszaszerzéséért. Kivárjuk.