Még egyszer Orbán bécsi látogatásáról

HírKlikk 2022. július 29. 15:20 2022. júl. 29. 15:20

Orbán Viktor a hét elején még a kereszténységgel próbálkozott, csütörtökön a filozófia és a kultúra volt soron, hogy tisztára mossa magát a hétvégi rasszista, és antiszemitának értelmezett kijelentéseitől. Először azzal mentegetőzött: aki hisz abban, hogy isten a maga képére teremtette az embereket, az nem lehet rasszista. Bécsben viszont arról beszélt, hogy nem a bevándorlók külső jegyei bántják, hanem csakis a más kultúrájuk és életfilozófiájuk.

Orbán az osztrák fővárosban tett állami látogatásán megismételte – hátha valaki nem értette volna –: „Én vagyok az egyetlen bevándorlás-ellenes vezető politikus Európában. Nem akarom, hogy Magyarország bevándorló ország legyen”. Egyben figyelmeztető és ijesztő példának mondta Ausztriát a túlzó bevándorlásra, bár ezt nem fejtette ki konkrétabban – mutat rá a Der Standard.

Ezek a keményen jobboldali álláspontok tartják évek óta hatalmon Orbánt, és ezek szerzik számára a csodálókat egész Európában. A bécsi kancellári hivatal előtt, a Ballhausplatzon tilos nagyobb tüntetéseket tartani, ezért nem voltak sokan a látogatás ellen tiltakozók, de hangosan kifütyülték és pfujolták Orbánt. Csak egyetlen hang kiabálta, hogy „Csak így tovább!”.

A bécsi látogatást – a közlések szerint – az ellenőrizetlen migráció kérdései indokolták. Orbán ebben a témában szeretne hármas csúcsot Szerbiával és Ausztriával, amelyre Karl Nehammer igent mondott. A kancellár a sajtóértekezleten a két ország közötti kapcsolatokról is beszélt, amelyek hidat és barátságot jelentenek, ami lehetővé teszi a „nem szép dolgok egyenes kimondását”. Ekkor mindenki a rasszizmus és antiszemitizmus miatti szemrehányásra számított, de váratlanul az atomenergia került szóba, amiben Nehammer egyértelmű elutasításban részesült. Erről majd akkor lehet beszélni, ha Magyarország Ausztriában vízierőműveket működtethet – tréfálkozott Orbán. Ekkor azonban Nehammer mégis érintette a nagy témát, már amennyire ezt a diplomáciai szokások lehetővé teszik. Ezzel a jelek szerint nem nagyon bántotta meg Orbánt.

Az utóbbi nagy bólogatással kísérte, amikor az osztrák kancellár arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni támadó háborút nem szabad tűrni, és hogy Európa egységét feltétlenül meg kell őrizni. Csakhogy Orbánnak megvan a maga sajátos elképzelése az európai egységről – mutat rá a bécsi lap. Szerinte Magyarország nélkül ez az egység nem létezik, ezért ő valójában nem is vétózik, hanem éppen, hogy megegyezik, amikor Magyarország megvédi az érdekeit. Az EU nem Brüsszelben van, hanem a 27 tagállam fővárosában – érzékeltette újra, hogy mi a véleménye az európai intézményekről.

Nehammer megismételte, hogy a kemény viták a demokrácia lényegét alkotják, és újra bírálta az uniót, amiért nincs egységes gázvásárlási platform.

Az Oroszország elleni szankciók kérdésében a kormányfők erősen eltérő véleményen vannak. Nehammernak meggyőződése, hogy a célra irányzott, intelligens szankciók már nagyon hamar komoly károkat okozhatnak Moszkvának, Orbán pedig újra a szankciós politika ismételt átgondolását követelte, azzal, hogy ennek hiányában Európa háborús gazdaságba süllyed. Az EU négy lapos gumival egy fal felé tart, de ő nem tanácsolja, hogy nekimenjen a falnak – fejezte be a szankciók elleni érvelését, de érzéseit nem támasztotta alá számokkal és tényekkel. Végül hozzátette: a Magyarország számára hátrányos uniós kompromisszumokat néha támogatja, aztán megpróbálja csökkenteni a károkat, legalábbis egyelőre – írta a liberális osztrák lap.

 

Forrás: Hírklikk