Még itt a vírus, nem szabad hátradőlni

HírKlikk 2020. december 17. 10:09 2020. dec. 17. 10:09

Még itt van velünk a vírus, nem szabad hátradőlni, nem szabad hazudni – figyelmeztetett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke – dr. Szelényi Zoltán sebész főorvossal együtt – az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán, az új fertőzöttek számának enyhe csökkenésére reagálva.

„Amíg (…) nem áll rendelkezésünkre nagy mennyiségű oltóanyag, addig sajnos a korlátozó intézkedéseket nem lehet enyhíteni” – szögezte le Szelényi, az Orosházi Kórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosa.

Azt mondta: minél többet kellene tesztelni, de ennek ki kell egészülnie a karanténszabályokkal, a korlátozásokkal és a kontaktuskutatással. Nagyon fontos lenne az emberek tudomására hozni, hogy ha nincs elég kapacitás a kontaktus-kutatásra, akkor „legalább egymással álljanak szóba”: aki megtudja, hogy fertőzött, az figyelmeztesse mindazokat, akikkel egy légtérben 15 percnél többet eltöltött.

Az egészségügyben folyó átalakításokról azt mondta: jelen helyzetben nem gyengíteni kéne a kórházigazgatók jogköreit, hanem éppen erős köröket adni nekik, és mindenben támogatni a munkájukat.

A kórházigazgatók fölé helyezendő 40 „szuperigazgató” kinevezését ahhoz hasonlította, mint amikor egy éppen zajló ütközet közben lecserélik a fővezért vagy a harcoló alakulatok vezetőjét.

Hangsúlyozta: jelenleg rendkívül sok múlik a kórházigazgatókon, hiszen a vírus elleni küzdelem utolsó védvonala a kórház, „ott tudjuk még megmenteni azokat a súlyos állapotú betegeket, akik menthetőek”.

Kunhalmi azt mondta: az egészségügyben dolgozók az év hősei, és utólag is sokkal jobban meg kell majd köszönni anyagilag is a munkájukat.

Arra kérte az embereket: aki teheti és kibírja, karácsonykor se látogassa meg a családtagjait. Beszélt az MSZP kezdeményezéséről, hogy a kormány legalább az ünnepek alatt állítson fel tesztelőpontokat országszerte, hogy aki akarja, önkéntesen és ingyen teszteltethesse magát, mielőtt a rokonaihoz megy.

„Ha csak egy ember meggondolja magát, mert a gyorstesztje pozitív lett, és nem megy el a testvéreihez, és nem fertőz meg még három-négy embert, már megérte” – érvelt, hozzátéve: nem is lenne nagy költség a kormány számára ennek megteremtése.

Csökkentené az emberáldozatok számát, a vírus terjedését lassítaná, és az egészségügyet is tehermentesítené, ha a potenciális fertőzők legalább néhány százalékát „kivenné a rendszerből” az ilyen tesztelés a vakcina megérkezéséig – mondta.

„Egyébként is általános ingyenes tesztelést kellene bevezetni Magyarországon, de ha ennyire ragaszkodik a kormány ehhez a kétszer 20 ezer forinthoz, legalább az ünnepekre nyissa ki” a lehetőséget – tette hozzá.

Arra az ellenvetésre, hogy a kormány szerint folyik a tesztelés, azt felelte: „kikönyörögte az ország”, de a pedagógusokét például abbahagyták.

Az iskolák újranyitásáról az MSZP oktatáspolitikusa azt mondta: kockázatosnak tartja a kormány által bejelentett január 4-iki nyitást az általános-, és 11-iki nyitást a középiskolák számára, mert meg kellene várni legalább január első hetének járványügyi adatait.

A 14 év fölötti korosztály iskoláit és a felsőoktatást akkor lehet kinyitni, ha megjön az oltóanyag és a pedagógusokat beoltották – mondta.

„Nagy hibát követett el a kormány, és lelketlen intézkedésnek tartom a részükről” – mondta Kunhalmi arra, hogy a kormány még megfontolni sem volt hajlandó az MSZP javaslatát a 100 százalékos táppénzről.

Pedig itt nem szociális vagy anyagi kérdésről van szó, hanem ez „a vírussal szembeni védekezés egyik legfontosabb szakmai kérdése” – mutatott rá.

A munkavállalók így inkább két lázcsillapítóval kezdik a napot, hogy ne derüljön ki, hogy betegek, mert a fizetésük 60 százalékát kitevő táppénzből nem tudnak megélni.

A pedagógusoknak megígért 100 százalékos táppénzről kiszámolta: tíz lépcsőben kell egy pedagógusnak betegen, saját magának bebizonyítania, hogy a munkahelyén fertőződött meg; nagyon bonyolult az eljárás.

Fontosnak nevezte, hogy nagyon sokaknak fel kell emelni a szavukat, az összefogott ellenzékkel „soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy ellenzékbe küldjük Orbán Viktort. Kijelentette: a kormányváltó összefogás nagyon fontos, de a legfontosabb, „hogy jó jelölteket válasszunk ki 2021-ben”.

Bejelentette: az MSZP támogatja Szelényit, aki függetlenként kíván elindulni a képviselő-jelölti előválasztáson Orosházán.

Forrás: Hírklikk