Még kedvezőbbé válik a CSOK és elindul a falusi program is

NVZS 2019. július 1. 08:19 2019. júl. 1. 08:19

Július 1-jétől bővül, illetve némileg módosul is a Családi Otthonteremtési Kedvezmény: elindul ugyanis az úgynevezett falusi CSOK, illetve már nemcsak új építésű ingatlanokra, hanem használt ingatlanok vásárlására is igénybe vehető a CSOK-hitel. Jövőre egyébként a kormány a költségvetési tervezetben közel 300 milliárd forintot irányoz elő otthonteremtésre, a CSOK, az ahhoz kapcsolódó, bővülő, támogatott kölcsönön keresztül, vagy jelzáloghitel-elengedéssel.

Most öt éve, 2015 nyarán indult el a korábbi szocpolt és utódjait felváltó CSOK, ami két részből áll: egyrészt kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből (CSOK-hitelből), valamint egy vissza nem térítendő támogatásból. Az előbbi annyit jelent, hogy új lakás/ház vásárlásakor a gyerekek számától függően 600 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhetnek vissza a családok (a legkevesebbet egy gyermek után, a legtöbbet pedig három vagy annál is több gyermek után). Használt lakás vagy ház vásárlása esetén a minimális összeg nem változik, de a maximális igen, az legfeljebb „csak” 2,75 millió forint lehet. A hitel után, a teljes futamidő alatt fix 3 százalékos kamatot kell csak fizetni.

A gyerekvállalási kedvet és a lakáspiac fellendítését egyaránt célzó CSOK-ot már eddig is több tízezrek vették igénybe – ahogy azt a Portfolio a közelmúltban a Magyar Nemzeti Banktól szerzett adatok alapján megírta. Ezek szerint 2016 eleje és az idén március vége között összesen 81 752 támogatási szerződés született 256 milliárd forint értékben. A szerződésszám kétharmada használt, s az összeg kétharmada is új lakásokhoz kötődik. A támogatások 70%-a két hazai irányítású bankcsoporthoz – az OTP-hez és a Takarék Csoport valamely tagjához – köthető. Az összeg 60%-a legalább három gyereket vállaló, új építésű lakásba költöző mintegy 16 ezer családhoz került – olvasható a portál cikkében.

A CSOK folyamatosan változik – jövő januártól például – ahogy Varga Mihály pénzügyminiszter a közelmúltban elmondta: a kistelepüléseken élők az ingatlanok felújítása, bővítése, építése után – a számlával igazolt rész – ötmillió forintos áfatartalma visszaigényelhetővé válik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kistelepülési családi otthonteremtési kedvezményben (a falusi csokban) érintett területeken mintegy 30 millió forintos építkezési költségig vissza tudják igényelni az áfát. 
Addig azonban előbb el kell indulnia magának a falusi CSOK-nak – ami július 1-jével el is startol, mégpedig a Magyar Falu Program keretében.  

A tanyákra és a már korábban megvásárolt ingatlanokra is kiterjesztett programba alapesetben az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók – ez összesen 2486 magyarországi települést jelent, ezek listája itt található. A falusi CSOK-hoz 10, illetve 15 millió forint erejéig legfeljebb 3 százalékos kamatozású kamattámogatott kölcsön (CSOK-hitel) is igényelhető, a korszerűsítésre vagy bővítésre felvett összeg nem haladhatja meg az 5, illetve 7,5 millió forintot.

A falusi CSOK elindulása mellett vannak egyéb igen kedvező változások július 1-jétől az általános CSOK feltételeiben is: mégpedig az, hogy az eddigiekkel szemben már nem csak az új építésű ingatlanokra jár a hitel, azt építkezéshez és használt ingatlanokhoz is igénybe lehet venni, mégpedig nem csak már megszületett, hanem a vállalt gyerek(ek) után is (a feltétel ez utóbbi esetben pusztán annyi, hogy fiatal házasok igényeljék, olyanok, ahol legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét). A használt ingatlanok estében már a 35 millió forintál értékesebbek után is igényelhető lesz a CSOK támogatás. Újépítésű lakások esetén jelenleg sincs értékhatár.