Még mindig téma a magyar földbárókról szóló NYT-cikk

HírKlikk 2019. december 7. 11:00 2019. dec. 7. 11:00

A kisüzemek számára az EU mezőgazdasági támogatásai biztonságot, ha nem létfeltételt jelentenek, de mivel a pénzt nagyrészt a földterület alapján számolják ki, az összeg 80 százaléka a 20 legnagyobb kedvezményezetthez kerül, ez pedig Kelet-Európában szinte feudális rendszert alakított ki, és az uniós pénzeket főleg politikai célokra használják fel – írta az Infosperber független svájci portál részben a The New York Times egy korábbi kutatására támaszkodva. 

Az amerikai lap oknyomozó írásának egyik súlypontja Magyarország volt, ahol Orbán Viktor kormányfőt gyakran éri a bírálat, amiért földek eladásával és bérbeadásával biztosítja a hatalmát. A cikk – amelyről a Hírklikk is beszámolt – emlékeztetett arra, hogy Orbán már első miniszterelnöksége végén eladott 12 állami gazdaságot exkluzív jogokkal 50 évre, és ezzel biztosította politikai jövőjét. Orbán újraválasztását éppen a tiltakozó kisgazdálkodók segítették elő. 

Ángyán József a magyar kisgazdálkodók fenntartható jövőjét másként képzelte el – Orbán megválasztása esetére ígért is támogatást Ángyán programjainak, 2010-ben pedig megtette helyettes államtitkárnak, de az ígéreteit nem tartotta be. Egyetlen év alatt hatalmas területeket adott el szövetségeseinek. Olyan sok százezer hektárt, amit hivatalosan a kis helyi pályázóknak szántak. A földdel pedig jöttek a támogatások. Ángyán mára eltűnt a közéletből, földbérlete rég megszűnt, egyetemi tanszékét felszámolták, és az oknyomzó írás készültének vége felé már a The New York Times-nak sem állt rendelkezésére. 

A kiárusítás pedig folytatódott: sok kis gazdaság van ma körülvéve nagy mezőgazdasági üzemekkel, a földet vásárolni, vagy bérelni szándékozó kisgazdálkodók sokszor nem értesülnek a pályázatokról, vagy szólnak nekik, hogy ne is próbálkozzanak, mert a pályázat nyertesét már kijelölték.

A cikk beszámolt Mészáros Lőrincről is, aki egy kis gázszerelő vállalkozással indult, ma pedig már milliárdos, aki Mark Zuckerberghez hasonlítja magát, és aki csak Orbán szűkebb hazájában, Fejér megyében 3800 hektár földet vásárolt meg. Olvashatunk továbbá Tiborcz Istvánról, Orbán vejéről is, aki egy „barátjával” közösen, szintén nagy földeket birtokol Mészáros földjei közelében. 

 
Forrás: Hírklikk