Még mindig vannak olyan fővárosi kerületek, ahol csökkennek az albérletárak

HírKlikk 2021. április 16. 11:43 2021. ápr. 16. 11:43

Az albérletárak a koronavírus-járvány hatására egy ideje lejtő pályára kerültek. Persze vannak kivételek, de sok kerületben még mindig egyre olcsóbbak a kiadó lakások. Az Ingatlannet.hu összegyűjtötte, milyen átlagos négyzetméter árakkal számolhatnak az egyes kerületekben azok, akik Budapesten szeretnének lakást bérelni.

Csak idén már ennyit csökkentek a bérleti díjak

Januárról februárra több kerületben is estek a kiadó lakások átlagos négyzetméter árai. A legnagyobb mértékű, hét százalékos csökkenés a XII. kerületben történt. Itt januárban még átlagosan 195 ezer forint volt egy 50 m² alapterületű lakás havi díja, míg februárban már csak 183 ezer forint.

Az I., III. és a XIV. kerületben három-öt száézalékkal voltak olcsóbbak az albérletek februárban – januárhoz képest. A korábbi példában vett lakást az év elején az I. kerületben 188 ezer forintért, a III.-ban 164 ezer forintért, a XIV.-ben 138 ezer forintért lehetett kivenni. Egy hónappal később pedig már 6-10 ezer forinttal kevesebb volt az átlagos havi díjuk.

Tapasztalhattunk némi árcsökkenést a VI. és IX. kerület albérletpiacán is, de ezek nagyon kismértékűek voltak, inkább csak stagnálásnak mondhatók. Az elmúlt két hónapban így egy 50 m²-es bérlemény havi díja a VI. kerületben 161-162 ezer forint, a IX.-ben 147-148 ezer forint volt.

Itt vannak a kivételek

Koronavírus ide vagy oda, Budapesten a legtöbb kerületben emelkednek az albérleti díjak. A XVI. kerületben majdnem 20 százalékot ugrott az átlagár egy hónap alatt. Míg januárban egy 50 m²-es lakást átlagjaiban véve 107 ezer forintért lehetett kivenni, addig februárban már 20 ezer forinttal magasabb átlagáron.

A II. kerületben 8 ezer forinttal, a VII., VIII., XI., és XIII. kerületekben pedig 2-3 ezer forinttal kértek többet a főbérlők egy 50 m²-es lakásért.  Ezekben a felsorolt kerületekben így a példában vett 50 m² alapterületű lakás bérleti díja februárban átlag 150-180 ezer forint lett.

Ugyan a népszerű V. kerületben is áremelkedés figyelhető meg január és február között, de még az egy százalékot sem érte el a drágulás mértéke. Tehát az idei év első két hónapjában az V. kerületben albérlet iránt érdeklődőknek szinte megegyező átlagáron, 190 ezer forintért kínáltak kiadásra egy 50 m²-es kislakást.

Megváltozott a kereslet és a kínálat is

A továbbra is online térben folyó oktatás miatt az egyetemisták nem térnek vissza az albérletekbe, úgy ahogy a más városokból ingázó, home office-ra váltó munkavállalók sem. Emellett sajnos nemcsak a hosszú távra, hanem a rövid távra kiadó bérlemények iránt is kisebb a kereslet, mivel a turisták szintén hiányoznak a piacról. Mindebből kifolyólag, az albérletárakat nehéz lesz emelni. Élénkülést akkor várhatunk, amikor a korlátozásokat feloldják, de ez persze a járványhelyzet miatt igen bizonytalan.