Még nagyobb „magánhadsereg" térhet vissza a Dunai Vasműhöz

HírKlikk 2021. április 19. 08:07 2021. ápr. 19. 08:07

Dunaújvárosban péntek éjszaka a '90-es évek maffiózóvilága elevenedett meg: fülsiketítő rendőrségi szirénázás törte meg a panelek csendjét. A város szélén fekvő Dunai Vasműhöz riasztották őket, ahol egy „magánhadsereg” bukkant fel a semmiből.

Döbbenet lett úrrá Dunaújváros lakóin, amikor megjelentek a fekete egyenruhás, kopasz, kigyúrt férfiak, hogy hamis papírokat lobogtatva átvegyék a Dunai Vasműben a portaszolgálatot – emlékezett a Blikknek a történtekre Pintér Tamás polgármester.

Az üzemeltető Dunaferr közölte a kisebbségi, ukrán tulajdonos nevében, hogy egy „zsoldoscsapat az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója után fizikai agresszióra készült”.

– Én vezettem a hét végén Budapestről azt a 90 autóból álló konvojt, amelyiket Dunaújvárosban feltartóztatott és visszafordított a rendőrség – árulta el a lapnak Mikó István, akit a többségi tulajdonos bízott meg az akcióval. – A kocsikban biztonsági őrök ültek. Az volt a dolgom, hogy az új emberekkel leváltsam a Dunai Vasmű 12 kapujánál a régi biztonsági szolgálatot.

Mikó a döntést azzal magyarázta, hogy a Dunai Vasmű volt ügyvédje olyan tartalmú levelet küldött az adminisztrációs dolgozóknak, amiből egyértelmű volt, hogy a 150 milliárd forint adósságot maga előtt görgető céget fel akarják számoltatni. Állítása szerint a Dunaferr többségi, 99,64 százalékos tulajdonrészt birtokló orosz tulajdonosa így akarta megakadályozni a vagyon kilopását. – Nem tettem le róla, hogy visszatérjek Dunaújvárosba, de akkor még nagyobb létszámú csapattal jövünk – ígérte Mikó.

Forrás: Blikk