SZFE: még nem késő elismernie a kormánynak, hogy „túltolta”

HírKlikk 2020. szeptember 27. 19:40 2020. szept. 27. 19:40

Utcai karnevállal tüntettek Budapesten, az egyetemi autonómia mellett.

A Népszava számol be a vasárnapi vonulásról, amely a Hősök terén kezdődött, és a város több csomópontját érintve, az SZFE Vas utcai épületéig vonultak a tüntetők.

A hallgatók a három hete tartó egyetemfoglalás alatt már több tüntetést is szerveztek az egyetem autonómiájáért. Legutóbb múlt vasárnap, egy biciklis demonstráció keretében, 155. alkalommal vitték el Chartájukat a parlamenthez.

„Mindnyájan akik itt összegyűltek, mindenki, akinek fontos az egyetemi autonómia, a művészet szabadsága, SZFE-sek és nem SZFE-sek, egyetemisták és nem egyetemisták, egyszóval mindenki! Igen, a nem egyetemistákat is említettem, hozzájuk is szólnék, azokhoz, akik nem voltak és nem is lesznek talán azok, mert nekik is érdekük, az ő életüket is befolyásolni fogja, hogy hazánkban a művészet szabad lesz-e, vagy nem, hogy lesz-e egyetemi autonómia, vagy nem, mi több, lesz-e teljes tanszabadság, vagy nem. Csatolnék ide még egy elemet, hogy sajtó- és szólásszabadság lesz-e. Szégyenszemre ezzel is kell foglalkoznunk Magyarországon a XXI. században. A pofámról kellene lesülnie a bőrnek, hogy ezeket az egyetemes, elemi értékeket egyáltalán szóba hozom, de nem sül le. Ilyen korba érkeztünk” – e szavakkal kezdte felszólalását Kocsis Gergely színész, az SZFE egykori diákja és tanára a Hősök terén, ahonnan elindult a békés demonstráció.

„Még nem késő ám, nem ciki, tényleg, sőt, inkább dicső, hogy azt ne mondjam, keresztényi gesztus lenne elismerni, hogy kicsit túltoltuk, na, kezdjük elölről, az alapoktól; magyar nemzeti érdek. Ez a magyar nemzeti érdek. De lehet, hogy az egyre népesebb ifjúság autonómia- és szabadságvágya már nem felfogható, nem átélhető azok számára, akik saját egyetemi éveiket nyilván elfeledve, már egy szétszálazhatatlan erőtérből, hatalmi érdekszövetségek mátrixából figyelnek rátok, fiatalokra. Próbáljuk hát meg újra és újra segíteni őket a megértésben. Ez a mai esemény is ennek érdekében jött létre” – üzente Kocsis Gergely a döntéshozóknak.

A kicsikből és nagyokból, biciklisekből és rolleresekből álló maszkos demonstrálók tömege énekszóra indult el a Hősök teréről és végig követték a művészi szabadságot képviselő piros-fehér bábot.

Forrás: Népszava