Még nem úszott el a Sziget Fesztivál

Harkai Péter 2020. április 9. 13:36 2020. ápr. 9. 13:36

Hetek óta próbálunk némi információt kicsikarni a Sziget Fesztivál menedzsmentjéből, hogy az egyre masszívabb járványügyi szankciók ismeretében, mi várható a legnagyobb hazai zenei rendezvény idei sorsával kapcsolatban. Egyelőre teljes a hírzárlat.

Az viszont már tény, hogy lemondták a jubileumi, 50. Glastonbury Fesztivált és idén – történetében először – elmarad az Eurovíziós Dalfesztivál is.

A Magyar Fesztivál Szövetség szerint, a világjárvány miatt, a fesztiválok 15 százaléka már biztosan elmarad, a szervezők 20 százaléka gondolkodik más időpontban való megrendezésen és 65 százalékuk még nem döntött.

A szervezet közleménye szerint, júniusig minden fesztivál elmarad, a nyárra, ősz elejére tervezett szabadtéri, belépőjegyes nagyrendezvények szervezői (az akkori ismereteik tükrében) döntést hoznak arról, hogy megrendezik, halasztják vagy elengedik a fesztiváljaikat.

Ha a fesztivál-szezon júliustól számított második fele sem megmenthető, a magyar fesztiválszakma szinte minden szereplője súlyos, valószínűleg visszafordíthatatlan károkat szenved.

Az előre nem látható károk enyhítésére létrehoztak egy Covid-19 Fesztivál Válságkezelő Munkacsoportot, amely egy „fesztivál vis maior alap" létrehozását ajánlja, ezzel az elmaradt és későbbi időpontra áttett fesztiválok alapköltségeinek, elmaradt jegybevételeinek százalékosan megállapított kormányzati átvállalását igyekszik elérni.

A Sziget Fesztivállal kapcsolatban mindössze annyi belső információt sikerült szerezni, hogy az augusztusi időpont s a rendezvény elhalasztásáról még nincs döntés, lázas egyeztetések zajlanak a külföldi csoportokat rendszeresen utaztató szervezetekkel s amíg nincs konkrét megállapodás, addig teljes a hírzárlat. A legtöbb, ami egyelőre hivatalosan megtudható a szervezők részéről, az Lobenwein Norbert fesztiválszervező, a VOLT produkció vezetője, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. társtulajdonosának alábbi közleménye:

„Jelenleg reggeltől-estig a fesztiváljaink, a klubok megmentésén, lehetséges folytatásán dolgozunk a szakma képviselőivel. Sokat egyeztetünk nemzetközi és hazai szervezőkkel. Senki nem látja, hogy mikortól tervezhetünk újra koncertekkel, fesztiválokkal, milyen – és pláne mikor – lesz az első időszak, amikor kinyithatnak a kapuk. Egyelőre a legtöbben még tartják magukat és abban bíznak, hogy nem marad el minden – bár a nemzetközi nagy események egy részéről már tudjuk, hogy új időpontot keresnek… Nemrég szinte a teljes hazai koncert- és fesztiválszervező szcéna összes képviselőjével közösen indítottuk el a Maradj Otthon! Fesztivált. Ez egy virtuális esemény, de a logikája hasonlít az igazi fesztiválokéra: a line-up itt is azokból áll, akiket a közönség a klubokban, fesztiválokban a legjobban szeret” – olvasható Lobenwein Norbert fesztiválszervező nyilatkozata a fidelio.hu oldalán.