Még nincs döntés a 2500 milliárd forintos uniós támogatásról

HírKlikk 2021. szeptember 10. 18:23 2021. szept. 10. 18:23

Továbbra sincs döntés Brüsszelben arról a tervről, amelyet a magyar kormány még májusban nyújtott be az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak járó vissza nem térítendő támogatások elköltésére.

Az Európai Bizottság továbbra is vizsgálja a magyar helyreállítási tervet, de szeretné az új határidőig, szeptember végéig befejezni az értékelését, közölte a Privátbankár.hu-val az uniós szerv. 

"A Bizottság folytatja a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési terv értékelését azon kritériumok alapján, amelyeket lefektetett a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz szabályzatában" - közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője a lap megkeresésére.

Emlékeztetett arra, hogy az értékelés lezárására eredetileg kitűzött határidőt (július 12-t) a Bizottság javaslatára hosszabbították meg a fennmaradó kérdések tisztázása céljából.

"Mindkét fél konstruktívan dolgozik azon, hogy szeptember végéig befejeződjön az értékelés. A lehető leggyorsabban szeretnénk lezárni a vizsgálatot" - tette hozzá a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy milyen problémák vannak a magyar helyreállítási tervvel, nem kaptunk konkrét választ.

"A célunk az volt és most is az, hogy megbizonyosodjunk: a tagállamok tervei eleget tesznek a szabályzatban lefektetett céloknak és követelményeknek. Magyarország esete sem különbözik ettől" - jelentette ki a szóvivő.

A portál egy brüsszeli forrása szerint a testület egyértelmű követelményeket fogalmazott meg a forrás elköltésével kapcsolatban, azaz a magyar kormány térfelén pattog a labda. A jóváhagyásnak politikai feltételei is vannak.

Forrás: Privátbankár