Megalázóan alacsony év végi juttatást kaptak a mentők – volt, aki dühében visszaküldte

HírKlikk 2019. december 23. 11:20 2019. dec. 23. 11:20

A kollektív szerződésben rögzített egyszeri 37 240 forint helyett, mindössze néhány ezer forintot kaptak karácsony előtt a mentők. Egyikük, amikor meglátta, hogy mindössze 4500 forintja érkezett, visszautalta a pénzt a mentőszolgálatnak – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, a feszültség abból adódik, hogy szolgálatnál működő egyik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta a 2016. év végén megkötött kollektív szerződést. (A szervezetnél működik egy másik érdekvédelmi közösség is, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete.) Kifogásuk nyomán, december 11-én a Kúria hatályon kívül helyezte a kollektív szerződést. A Kúria döntésével viszont a megállapodásban foglalt, fix összegben meghatározott több juttatás – így a munkaruha-mosatás, a cipőhasználat és a bankszámla költségének térítése – is odaveszett.

Kármentésként az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója úgy döntött: az eddig költségtérítésként utalt juttatást kifizetik munkabérként. Csakhogy mivel juttatás helyett munkabérként számfejtették az összeget, sokaktól nagyobb tételt vontak le. Így fordulhatott elő, hogy végül különböző összegek érkeztek a számlákra. Volt, akinek mindössze 2-3 ezret utaltak, és akadtak, akik a juttatásként várt összegnek csak a felét vagy háromnegyedét kapták meg.

Azt ígérték, hogy a következő hónapban kompenzálják az érintett dolgozókat. 

Forrás: Népszava