Megalázták a Kossuth-díjas virtuózt

HírKlikk 2017. június 2. 20:17 2017. jún. 2. 20:17

"A jótett elnyeri méltó büntetését" - így reagált közleményében a köztelevízión futó sikeres tehetségkutató műsor alapítója, zsűritagja, hogy a Virtuózok című műsorból fokozatosan leépítették.

Pont úgy, ahogy a tehetséges roma származású talentumokat. Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész azt mondta, neki nem az fáj, hogy nem maradhatott a verseny harmadik szériájában a zsűri tagja, hanem az, hogy a műsorért és a tehetséges gyermekek sikeréért hozott hatalmas anyagi és erkölcsi áldozata ellenére megalázó módon szorították ki az egészből.

A kormánypropagandává változtatott közmédiában, amely bár közel százmilliárd forint adófizetői pénzből gazdálkodik évente, egyre csökkenő nézőszámot produkál.

A drágának számító, de alacsony nézettségű műsorok közül kiemelkedik a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor, amely rekord nézőszámot is produkált a közmédia csatornáin, és jelentősnek is mondható a sajtóvisszhangja a tehetséges fiatal zenészeket bemutató és megismertető versenynek.

A Virtuózok célja, küldetése a zenei talentumok bemutatása mellett az, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét a nézőkkel.

A köztévén futó műsor első szériája 2014. október 17-től december 19-ig tartott. A második széria 2016. április 15-től június 3-ig került a közmédia képernyőjére, míg a harmadik 2017. április 7-én indult és június 2-ig látható. A Virtuózok című műsor harmadik szériájának fináléját éppen ma este, 2017. június 2-án tartják, és megszületik a tehetségkutató abszolút nyertese, aki 2017 Virtuóza lesz. A műsor fővédnöke a köztársasági elnök felesége, Hercegh Anita.

Botrányos kezdés

Maga a műsor elindulása sem volt zökkenőmentes, de erre még visszatérünk. Az idei, harmadik széria azzal a botránnyal indult, hogy a zenészi körökben is igen tisztelt és megbecsült professzort, a Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett hegedűművészt, a Zeneakadémia tanszékvezetőjét, Szenthelyi Miklóst egyszerűen kitették a verseny zsűritagjai közül.

A Bors, a 24.hu, a 444.hu és más médiumok még április elején, a verseny harmadik szériájának indulása előtt azt írták, triviális okok miatt kellett kikerülnie a kulturális tehetségkutató ikonikus zsűritagjának: túl öregnek találták a képernyőre a mindössze 66 éves Szenthelyi Miklóst. Az MTVA közleményében "a fiatalítás szellemében" történő döntéssel magyarázta a zsűritag cserét, amely a Virtuó­zok licenctulajdonosával egyeztetve történt.

Idén furcsaságok is akadtak. Az idei szériába radikálisan lecsökkentették a roma származású zenész-növendékek számát, és szerintük ennek tudatos oka van. A műsorban közreműködők és a nézők, a zenészek közül többen is összefüggést láttak a romák leépítése és Szenthelyi Miklós eltávolítása között.

Nevük elhallgatását kérő bennfentesek a RomNet-nek azt állították, hogy a licenctulajdonos-producer, Peller Mariann és Szenthelyi Miklós közötti rossz viszony bár üzleti érdekből eredt, de az MTVA vezetése úgy gondolta, gátat kell szabni a tehetségkutató műsorokban jelenlévő "erőteljes cigány jelenlétnek". Vagyis a különböző televíziós csatornákon futott műsorokból túl sok roma származású énekes, zenész termelődött ki, és a Virtuózok első két évadában "felülreprezentált" volt az arányuk.

A bennfentesek állítását erősíti, hogy a mostani, harmadik szériában szinte nincs is roma származású versenyző, míg korábban győztesek is kerültek ki a műsorból. A műsorban közreműködők közül többen is azt mondták, a zsűritagként is közreműködő, az egész Virtuózok című műsor elindítója, Szenthelyi Miklós sokat kardoskodott a roma származású versenyzőkért, és arra is volt példa, az asztalt verve követelte, hogy egy-egy versenyző bent maradhasson a versenyben, mert rendkívül kimagasló tehetségnek tartotta.

Mára sikeres brand lett a Virtuózok

A licensztulajdonos, Peller Mariann 2016. március 15-én, a Virtuosos International Zrt. vezérigazgatójaként Balog Zoltán minisztertől "magas színvonalú munkája, példamutató tevékenysége elismeréseként" megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést. A nemzeti ünnep körüli napokban, amely éppen a verseny második szériájának indulását előzte meg, Peller Mariann végigturnézta a kormánypárti sajtót. Az itt-ott átírt, de szinte teljesen azonos tartalommal és szófordulatokkal megjelentetett interjúkban azt állította, az egész műsort ő találta ki, és minden ehhez szükséges forrást is ő teremtette elő producerként.

Szenthelyi Miklós viszont teljesen másként idézte vissza a RomNet-nek adott interjújában a tehetségkutató verseny indulását. A Kossuth-díjas hegedűművész elmondása szerint "bődületes összeget" fektetett bele a műsorba, és annak ellenére hozott komoly anyagi áldozatot, hogy már jól ismerte Peller Mariann "előéletét" és tudta, anyagilag számára nem lesz egy biztos befektetés az együttműködésük.

Arra a kérdésre, hogy akkor végül miért vágott bele, úgy fogalmazott: számára erkölcsi küldetéstudat volt az, hogy ez a kivételes műsor létrejöhessen, és ezzel is a fiatal tehetséges zenész-gyermekeket segítheti.

"Nagyon komoly munkát fektettünk bele az első műsor szervezésébe, az előkészületekbe, és már nem volt választásom. Szerda délután írtuk alá az MTVA-val a szerződést, és már pénteken este indult a sorozat. Ha nem teszem, akkor az egész produkció veszélybe kerül" - mondta Szenthelyi Miklós, aki a produkcióért nem csak anyagi, hanem szakmai és erkölcsi felelősséget is vállat azzal, hogy a Virtuózok című tevevíziós műsor első szériájára vonatkozó szerződést a Magyar Virtuózok Kamarazenekar Kft. írta alá.

A produkció költségét, összesen 260 millió forintot a Kossuth-díjas hegedűművész biztosította úgy, hogy egyik felét a saját magánvagyonából, a másik felét pedig kamarazenekarának költségvetéséből fedezte.