Megalázzák a műtétre várókat az egyik budapesti kórházban

HírKlikk 2018. október 19. 07:45 2018. okt. 19. 07:45

Nem elég, hogy alsóneműben kell várniuk a műtétjükre, de még az ilyenkor kötelező pelenkát is a koedukált kórteremben kell felvenniük.

Újabb jogsértésről számol be honlapján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), ezúttal egy budapesti kórházból, ahol az egynapos sebészeten nincs külön férfi és női kórterem, így a betegeknek egymás előtt kell levetkőzniük a műtétek előtt - írja a hvg.hu. A szervezet szerint a betegek mindössze egy elhúzható függönnyel takarhatják el magukat, de az sincs olyan állapotban, hogy erre a célra megfelelne.

A TASZ szerint a betegeknek fehérneműben kell várakozniuk, ami szintén kellemetlen, ha ellenkező neműek is vannak a szobában, ráadásul az intézményben az egynapos beavatkozásoknál kötelező a pelenka viselése is, amit szintén a koedukált kórteremben kell felvenniük a pácienseknek. Az ápolók, amennyire lehetséges, igyekeznek ugyan takargatni a betegeket legalább a kínos művelet alatt, de amíg fel nem fekszenek az ágyra, amelyen betolják őket a műtőbe, szinte elkerülhetetlen, hogy hiányos öltözetben mutatkozzanak egymás előtt a férfiak és nők.

A szervezet nem nevezi meg az intézményt, de azt kiemeli, hogy az ide vonatkozó törvény világosan kimondja: ügyelni kell arra is, hogy a beteg a kezelés során végig megőrizhesse emberi méltóságát, és tekintettel kell lenni többek közt a szeméremérzetre is. Ez alapján a budapesti kórház jogsértést követ el, amíg nem szerel fel legalább rendes függönyöket a koedukált kórteremben.

Forrás: hvg.hu