Megáldották a hírhedt budapesti diszkó épületét

HírKlikk 2017. június 21. 15:31 2017. jún. 21. 15:31

Átadták a Felső-Krisztinavárosi Plébánia új közösségi házát. Az Apor Vilmosról elnevezett épületet - amelynek falai között üzemelt korábban a Budapest-szerte hírhedt Hully Gully diszkó is - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg vasárnap este.

Erdő Péter kiemelte: "fontos, hogy legyenek templomaink", amelyek "szent helyek, amelyeket kiszakítunk a profán térből, hogy az imádság és az istentisztelet házai legyenek". Ugyanakkor jó, ha a közösségnek van olyan háza is, ahol tagjai kulturális, közösségi programokon vehetnek részt.

Így lehet teljes az egyházközségi élet, amelyben a szent és a profán nem kizárják egymást, hanem szerves egységet alkotnak - mondta a bíboros.

Az Apor Vilmos téri templommal egy telken álló épület a nyolcvanas évektől mulató volt, falai között üzemelt a Budapest-szerte hírhedt Hully Gully diszkó. A szórakozóhely 1998-ban bezárt, ekkor vásárolta vissza az egyházközség - élve elővásárlási jogával - a telket és a rajta lévő épületet.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: ennek az épületnek a történetében benne van minden emberi gyarlóság, ugyanakkor felmutatja a háború idején templomot építő közösség erejét is.

Az épület története őrzi a kommunizmus gaztetteit, azt, hogy elvette a közösségtől épülő templomát, és őrzi az épület falai közt működő éjszakai mulatóban önként vagy kényszerűségből dolgozó nők nyomorúságát, valamint az őket kihasználók bűneit is. De az épület történetében most már benne van, falai közül kisugározhat annak a közösségnek az ereje is amelyik birtokba veszi - tette hozzá Soltész Miklós.

Az eseményen jelen volt Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is.
Forrás: MTI