Megdicsérte magát az Emmi, mindent megtett a vírus ellen

Föld S. Péter 2020. március 30. 09:28 2020. márc. 30. 09:28

Közleményt adott ki vasárnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mint már megszokhattuk tőlük, ezúttal is önkritikusan és őszinte szembenézéssel értékelték a koronavírus terjedése kapcsán kialakult helyzetet és megállapították, hogy „kormány határozott fellépésének jelentős szerepe van abban, hogy Magyarországon a járvány bármilyen európai összevetésben két-három héttel később jelent meg, és lényegesen kevesebb fertőzést okozott, mint a nyugat-európai országokban.”

Ilyen szépen fogalmazzák meg saját nagyszerűségüket. És most tényleg nincs helye az iróniának. Járvány van, fertőzöttek és szaporodó számú halottak, minden korábbinál nagyobb veszély. Ezért nem írjuk azt, hogy az Emmi közleménye azokat a korokat idézi, amikor a szovjet hős, Abroszimov úttörő nyakkendője lengetésével állított meg egy – az eltört sín felé közelítő – vonatot, így akadályozva meg egy súlyos szerencsétlenséget.

Nem, nálunk nem ilyen hülye mesékkel tömik az agyunkat, mifelénk szembenéznek a valósággal. Annyit azért megjegyeznénk, hogy az illetékesek a nyakkendő lengetése során, nem mindig álltak a helyzet magaslatán. Az országos tisztifőorvos még januárban is azt a reményét osztotta meg a magyarokkal, hogy hazánkat elkerülheti a járvány. Volt már ilyen egyébként a magyar történelemben, a szocializmusban például a derék elvtársak a határokon állították meg az inflációt.

És azt is csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy a kormányhoz közeli Demokrata főszerkesztője még március elején is arról értekezett, hogy ez a járvány csak hisztéria, amelyet liberálisok terjesztenek. Nyilván nem a saját ujjából szopta a felismerést a mindig jól értesült Bencsik András. Fontos és tényszerű háttérbeszélgetéseket követően, írta le ezt az ostobaságot.

És akkor még a kormány hőstettei közül megemlítenénk, hogy sokáig nem végeztek teszteket, később is csak végső esetben. Igaz, nem lett volna mivel, mert legalább egy hónapos csúszással küldte ki Orbán Viktor „fürkészeit és portyázóit”, hogy beszerezzék Kínából a szükséges eszközöknek egy kis hányadát. Addig az egészségügyben dolgozók védőfelszerelés nélkül álltak helyt a tűzvonalban, és miközben maguk is megfertőződtek, másokat is megfertőzhettek. A miniszterelnököt és feleségét ugyan látványosan meghőmérőzték Ferihegyen, amikor Moldáviából hazatértek – tényleg, járványos időkben miért kellett odautazni? –, ám másokat mindenféle ellenőrzés nélkül engedtek be az országba. Nemcsak magyarokat, hanem mindenkit, akinek erre volt dolga.

Nem kívánnánk vitába szállni az Emmi közleményével. Ha ők elégedettek a saját tevékenységükkel és úgy gondolják, hogy mindent megtettek a vírus hatásainak mérséklésére, lelkük rajta. Hozzászoktunk már a kormányzati hazugságokhoz, eggyel több vállveregetés nem oszt, nem szoroz.

Esetleg, ha hallhatnánk valamit arról, hogy miért Szabó Tünde államtitkár testvérének a veje forgalmazza a kórházakból még mindig hiányzó maszkokat és a fertőtlenítőket. Előre is köszönjük a tájékoztatást.