Megdöbbentek az ENSZ szakértői a kormány levele miatt

HírKlikk 2021. január 18. 11:31 2021. jan. 18. 11:31

Az Orbán-kormány kioktatta az ENSZ emberi jogi szakértőit, szerinte nem szólhatnak bele abba, hogy egy tagállam kormánya mit ismer el családnak.

Az ENSZ rendszeresen szót emel olyan ügyekben, amikor a magyar kormány politikája, egyes döntései a szervezet alapokmányaiban deklarált, így a tagállam Magyarország számára is érvényes emberi jogi alapelvekbe ütköznek. Az ENSZ emberi jogi főbiztossága (OHCHR), a szervezet emberi jogok védelméért és alkalmazásáért felelős intézménye, azaz a szervezet által megbízott különleges jelentéstevők, csak az elmúlt két évben 13 alkalommal jelezték a magyar kormánynak, ha szerintük jogsértést követett el.

Legutóbb 2020 decemberében, miután a kormány az országgyűlés elé vitte az örökbefogadás szabályainak szigorításáról, és a kilencedik alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslatait. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői december 15-én kelt közös levelükben arra figyelmeztették az Orbán-kormányt, hogy olyan törvényeket készülnek elfogadtatni a parlamenttel, amelyek alapvető jogokat sértenek, ugyanis kirekesztő módon,

– a család fogalmát ellenkező nemű párok kapcsolatára szűkítik le;

– az azonos nemű párokat kizárják az örökbefogadó szülők köréből;

– a gyerekek nevelésének egyetlen helyes útjává pedig a „keresztény kultúra” és a gyerekek születésekor meghatározott neme szerinti nevelést teszik.

A levél szerzői ezért „tisztelettel arra kérik” a magyar kormányt, vonja vissza a hivatkozott törvényjavaslatokat, elejét véve ezzel a jogsértéseknek.

Ugyanezen a napon, december 15-én a parlament fideszes többsége elfogadta, majd vastapssal ünnepelte előbb a 9. alkotmánymódosítást, majd az örökbefogadás feltételeit megváltoztató indítványt.

A kormány gyorsan, december 18-án válaszolt az ENSZ szakértőinek a levelére. A válaszlevél alaposan kiverte a biztosítékot a figyelmeztető levél szerzőinél – értesült a 444 az öt ENSZ-jelentéstevőhöz közeli forrásból.

A legnagyobb felháborodást az okozta, hogy a kormány – szembemenve a bármilyen védett tulajdonság alapján történő kirekesztést tiltó emberi jogi normákkal – kikérte magának a jogot, hogy maga határozza meg, mi számít családnak. A kormány érvelése szerint a nemzetközi jog eleve azért nem határozza meg, mi a család, mert az államok szuverén kompetenciájaként kezeli ezt a kérdést.

A portál forrása szerint ezt az érvelést találták „mélyen nyugtalanítónak” az Orbánék levelét olvasó jelentéstevők, hiszen egyértelműen kiforgatja a nemzetközi jog rendszerét. Az ugyanis valóban nem definiálja a család fogalmát, de nem azért, mert ezt más szereplőnek kéne megtennie, hanem mert egyáltalán nem szabadna önkényesen leszűkíteni ezt a társadalmi intézményt.

Amivel szintén nem tudtak mit kezdeni a jelentéstevők, az a kormány levelének hangvétele. „Venezuela kormányától szoktak ilyen hangvételű kommunikációhoz” emberi jogi kérdésekben az ENSZ főbiztosság különleges jelentéstevői, állította a portál forrása.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága így kommentálta az ügyet a 444-nek:

„Aggasztónak találjuk, hogy a magyar jogrendszer heteroszexuális párokra szűkíti le  a család, illetve a házasság intézményét, hiszen tovább súlyosbítja az ettől eltérő családok megbélyegzettségét, és teret ad az azonos nemű párok diszkriminációjának.”

Forrás: 444.hu