Megduplázza a kormány a határon túli lelkészek jövedelemkiegészítő támogatását

HírKlikk 2020. június 5. 08:21 2020. jún. 5. 08:21

Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány – mondta el az MTI-nek csütörtökön Balog Zoltán, református lelkész.

Kifejtette, jelképes, hogy éppen most, a trianoni évfordulóhoz kapcsolódva döntött a kormány arról: megduplázza a határon túli településeken tevékenykedő lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását. A döntés szerint, még az idén 60 százalékkal növelik a kiegészítést, a fennmaradó hányadot pedig a jövő évtől kapják meg a külhoni lelkészek.

Balog Zoltán hozzátette: a jövedelemkiegészítést felekezettől függetlenül, minden olyan területen megkapják, ahol magyar ajkú hívek között szolgálnak lelkészek. Az idei kiegészítésre 252 millió forintot, a jövő évire pedig további 420 milliót fordítanak, így összesen 840 millió forintot tesz ki a külhoni lelkipásztoroknak szánt éves támogatás összege.

A miniszterelnöki biztos arra emlékeztetett, hogy nagyon fontos az egyházak kultúrát, hitet és anyanyelvet megtartó szerepe és annak erősítése. A lelkipásztorok azok, akik az elmúlt száz évben a folytonosságot képviselik a trianoni határokon kívül a magyar közösségekben.

Felidézte azt is, hogy ezt a támogatási formát 2001-ben, az első Orbán-kormány idején, Semjén Zsolt akkori helyettes államtitkárral közösen kezdeményezték és indították el.

Az MTI kérdésére Balog Zoltán elmondta: jövedelemkiegészítő támogatásban közel háromezer határon túli lelkipásztor részesül – ők több mint háromezer településen szolgálják a hívek lelki életét.

A miniszterelnöki biztos május 29-én közölte, hogy a kormány döntése szerint, ugyancsak két lépésben megduplázódik a magyarországi kistelepüléseken szolgáló mintegy négyezer lelkész, pap és rabbi kiegészítő jövedelempótléka is. Az eddig 2,6 milliárd forintos támogatás növelésére idén plusz 1,6 milliárd forintot, a jövő évtől összesen 5,2 milliárdot fordít a kormány.

Forrás: MTI