Megfelezné az MSZP a magyarországi szegények rezsijét

HírKlikk 2022. november 27. 09:40 2022. nov. 27. 09:40

Az olcsó, hazai kitermelésű gázra, illetve a Paksi Atomerőmű által szintén alacsony áron megtermelt áramra alapozva, a szocialisták jelentősen csökkenthetőnek tartják a kis fogyasztású háztartások díjait.

Jövő év elejétől a legalapvetőbb létszükségleteket biztosító, a lakásban lakó minden személy után évi 180 köbméter gáz-, illetve 360 kilowattóra (kWh) áramfogyasztásig a „rezsicsökkentett” tarifa és alapdíj felét javasolja hatósági energiaárként az MSZP – derül ki az ellenzéki pártnak a parlament előtt fekvő kormányzati energiatörvénymódosító csomaghoz benyújtott indítványából. Az ivóvízért a szintén minimális – bár akár életmentő –, évi 12 köbméteres személyenkénti fogyasztásig még ennél is kevesebbet, köbméterenként mindössze 1 forint felszámolását indítványozzák – írja a Népszava.

Az MSZP a lakhatás minimális feltételeinek biztosítása érdekében olyan szabályozás és árrendszer működtetését javasolja az úgynevezett egyetemes szolgáltatásban lévő lakossági fogyasztók számára, amely a bejelentett lakcímen mindenki számára elérhető áron és módon lehetővé teszi az alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges villamos energia és földgáz elérését – fogalmaz az indoklás. Olyan hatósági áras tarifarendszert tartanak szükségesnek, amely a sokat fogyasztók anyagi forrásaival járul hozzá, hogy mindenki világíthasson és télen ne fagyjon meg senki.

Ennek végrehajtására látnak módot és lehetőséget, ami szerintük csak kormányzati akarat és képesség kérdése. Számításaik alapja, hogy a Magyarországon kitermelt, a lakossági fogyasztás jelentős hányadát kitevő, az évi 1,5-2 milliárd köbméter földgázt az állam köbméterenként mintegy 30 forintért vásárolja fel, ami a világpiaci gázárak elmúlt másfél év során tapasztalt többszöröződése alatt sem módosult. A Paksi Atomerőmű pedig kilowattóránként szintén változatlanul, 12 forint körüli áron termel a lakossági igényeket jócskán meghaladó mennyiségű áramot. Az MSZP fogyasztási helyenként egyedi tömbtarifát alakítana ki. Az első sávban a kedvezményes árú mennyiséget – földgáz esetében havonta, személyenként 15 köbmétert, áram esetén havonta, személyenként 30 kWh-t – az adott fogyasztási helyre bejelentett lakók száma alapján számolnák ki.

Szintén javasolják, hogy a díjfizetési hátralék törlesztése, avagy az ütemezett törlesztésről szóló megállapodás létrejötte után minden fogyasztót ingyen kapcsoljanak vissza a vezetékes energiaszolgáltatásba. 

Úgyszintén indítványozzák, hogy kérésre minden egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztónál ingyen szereljenek fel előre fizetős mérőórát. Ez megakadályozza a kikapcsolást és a kis jövedelemmel rendelkezők számára is hozzáférhetővé tenné a legszükségesebb mennyiségű energiát.

Bár a beadványt az illetékes parlamenti bizottság még nem tárgyalta, az ellenzéki párt korábbi, hasonló kezdeményezéseinek sorsából kiindulva borítékolható, hogy azt a Fidesz-KDNP-többség továbbra is lesöpri az asztalról.

Forrás: Népszava