Meggyilkolt magyar futballista képét festik a Chelsea falára

HírKlikk 2020. január 13. 13:39 2020. jan. 13. 13:39

A Jerusalem Post cikke szerint, a Roman Abramovics orosz üzletember tulajdonában lévő Chelsea csapata felkérte a brit születésű, de Izraelben élő utcai falfestő művészt, Solomon Souzát, hogy a holokauszt-emléknap alkalmából, a Stamford Bridge stadion falára olyan sportolók képét fesse meg, akik zsidó származásúak voltak, illetve hadifoglyokként náci lágerbe kerültek – hangzott el a Klubrádió lapszemléjében.

A január 27-ére készülő képek a stadion nyugati szárnyának falát fogják díszíteni a „Mondj nemet az antiszemtizimusra!” című kampány keretében. Bruce Buck, a Chelsea klub elnöke úgy fogalmazott: ahogy halványodik az idő haladtával a második világháború emléke, annál inkább emlékeznünk és emlékeztetnünk kell az akkor történt borzalmakra, hogy azok soha ne merüljenek feledésbe. Abban bízunk, hogy a jövő nemzedékének ezzel meg tudjuk üzenni: az antiszemitizmus, a diszkrimináció és a rasszizmus elleni harcot soha és sehol nem szabad feladni.

A 12x7 méteres falfestményen Julius Hirsch német, Ron Jones brit és Weisz Árpád magyar futballisták lesznek láthatók. Weisz Árpád a Törekvés SE kiváló hátvédje volt, hatszoros válogatott labdarúgó. De leginkább úgy ismerik, mint az edzők fejedelmét. Noha a fasiszta Olaszországban szerzett magának hírnevet – mint a világ egyik legtehetségesebb edzője –, de menekülnie kellett. Hollandiában elfogták. Feleségével és két gyermekével együtt Auschwitzba hurcolták, ahol 1944-ben halt meg – a haláltáborból senki nem tért vissza a Weisz családból

Forrás: Klubrádió