Meghosszabbítják a budai fonódó villamos vonalát

HírKlikk 2020. július 31. 10:06 2020. júl. 31. 10:06

A villamos vonalát egészen a Kopaszi-gátig viszik, ahol hatalmas, a NER-hez köthető lakópark épül.

Az mfor.hu vette észre a Magyar Közlönyben a kormány döntését, miszerint „a budai fonódó villamoshálózat fejlesztésének II. üteme előkészítéseként a Szent Gellért tér – Műegyetem rakpart – Pázmány Péter sétány – Dombóvári út útvonalon mintegy 2,8 kilométer hosszon, középen vezetett, a közúti forgalomtól elválasztott új kétvágányú villamosvonal megtervezése állami fejlesztésként valósuljon meg.”

Ezzel gyakorlatilag a Kopaszi-gátig vinnék el a budai fonódót – ahol egyébként a NER-hez köthető legnagyobb modern lakótelep és irodanegyed, a BudaPart is épül.

A kormányhatározat szerint, legalább 1200 méter hosszúságban füves pályát kell tervezni, el kell érni a Műegyetem rakpart  – Szent Gellért tér – Bertalan Lajos utca közötti szakaszának közúti forgalomcsillapítását és közben biztosítani kell a budai felső rakparti Duna-part akadálytalan, közvetlen vonalú gyalogos-kerékpáros végigjárhatóságát. Mindezt a tervezett Nádorkert megállóhely térségében, a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítésére irányuló projekttel összhangban.

A beruházás Gulyás Gergely irányítása alatt valósulna meg, akinek most be kell szereznie az eddig elkészült terveket és dokumentációt Karácsony Gergely főpolgármestertől, Varga Mihály pénzügyminiszternek pedig elő kell teremtenie 355 millió 777 ezer forintot a projektre.

Gulyás Gergely és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter emellett a miniszterelnök utasítása alapján, megvizsgálja, hogy a 2021-2027 közötti uniós költségvetésből is meg lehet-e valósítani a budai fonódó villamos meghosszabbítását.

A fejlesztéssel – a kormány mellett – a főváros és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa is egyetértett.