Megint az Orbán család és a NER járhat jól

HírKlikk 2019. július 25. 07:27 2019. júl. 25. 07:27

A kormány július elején az építésgazdaság fejlesztésének stratégiájába csomagolta azokat a határozatokat, amelyek rövid időn belül megkönnyíthetik a kő- és kavicsbányászok életét: várhatóan kevesebbet kell bajlódniuk a bányatelkek kialakításával és a kitermelés bővítésével, valamint a civilek akadékoskodásával. A jogszabály egyben felkéri Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy keresse meg a Közép-magyarországi régióban és közvetlen közelében azokat a helyszíneket, ahol megoldható az intenzívebb bányászat.

A kő- és kavicsbányászati vállalkozások arra panaszkodnak, hogy eddig tucatnyi hivatalnál kellett kilincselniük bányanyitási engedélyért, miközben az önkormányzatok is távol akarják őket tartani a lakott területektől. Ráadásul a bányanyitás lehetőségeinek feltárásakor figyelembe kell venni a környezetvédelmi, földvédelmi és világörökségi szempontokat is, ám hamarosan felülvizsgálhatják ezeket a jogszabályokat annak érdekében, hogy „az építőipari kivitelezéshez szükséges mennyiségű nyersanyag folyamatosan rendelkezésre álljon”.

A kő-, kavics- és homokhiány nem kétséges, az építőipari termelés megugrásával ugyanis képtelen lépést tartani az alapanyag-ellátás. „Télen voltak olyan hetek, amikor teljesen le kellett állni” – mondta egy építési vállalat vezetője a HVG-nek.

A mostani változtatás lényegében azt jelenti, hogy kormányzati hátszelet kap a kavics- és kőbányászat, ráadásul éppen ott, ahol Orbán Győző érdekeltségei is működnek. Eközben az építésgazdaság fejlesztése és az arra szánt 31 milliárd forint állami támogatás megint a Mészáros családnak és jól ismert üzleti körének kedvez.

Forrás: HVG