Megint gyűrűzik befelé az antiszemitizmus

Föld S. Péter 2019. január 28. 14:49 2019. jan. 28. 14:49

A magyar államot felelősség terheli, amiért nem védte meg állampolgárait a holokauszt idején, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

Legalább a felelősséget már elismerik. Már csak azt kellene részletesebben kifejteni, hogy kiktől kellett volna megvédeni azokat a magyar állampolgárokat, akik történetesen zsidónak születtek. Rejtő Jenőt, Radnóti Miklóst, Bálint Györgyöt, Szerb Antalt és a többi neves és névtelen százezreket.

Jelen állás szerint ugyanis úgy tűnik, hogy a magyar államnak a magyar államtól kellett volna megvédeni állampolgárait. Merthogy bármennyire is hihetetlen, nem kívülről erőltették rá a magyar államra, hogy hozza sorba a zsidótörvényeket, hanem a kormánykörökben mostanság nagy népszerűségnek örvendő Horthy Miklós kormányzó uralkodásának volt mindez egyenes folyománya. Nem finn, francia, új-zélandi emberek támadták a magyar állampolgárokat, nem holmi migránsok, hanem a magyar állam hozott számukra jogfosztó intézkedéseket és szította ellenük a gyűlöletet.

Az is szép gondolat volt Gulyás Gergelytől, hogy „a harmincas években az antiszemitizmus erősödése Magyarországot és a magyar társadalmat is elérte.” Ezt meg úgy kell elképzelni, hogy az antiszemitizmus fogta magát és begyűrűzött Magyarországra. A magyar kormány és a magyar állam megpróbált ellenállni a begyűrűzésnek, de a túlerő végül legyűrte a magyar kormányt és a magyar társadalmat, így aztán, bármennyire is szerették volna, nem tudták megakadályozni az antiszemitizmus begyűrűzését. Emlékszünk még arra, hogy a szocializmus idején az infláció akart mindenáron begyűrűzni hozzánk a hanyatló nyugatról, de mi fityiszt mutattunk neki, és megakadályoztuk, ameddig csak lehetett.

Horthyéknek tehát nem sikerült megállítani az antiszemitizmus terjedését, pedig, biztosan nagyon akarták. Wass Albert is nagyon szerette volna, ha nem gyűrűzik be az antiszemitizmus Magyarországra, hanem megmarad ott, hogy van. Nyilván ezért is dicsőítette egy írókongresszuson Hitlert, mert abban bízott, hogy az antiszemitizmus így megmarad majd ott, ahol van, vagyis a németeknél.

Sok szép mondat elhangzott Gulyás Gergely szájából, s még az sem kizárt, hogy egyszer majd az őszinte szembenézés is szóba kerül. Ha máskor nem, évtizedek múlva, amikor az akkori gyerekek a mai sorozásról fogják azt tanulni az iskolákban, hogy a magyar állam nem védte meg polgárait, mert nem tudta megakadályozni, hogy az antiszemitizmus begyűrűzzön Magyarországra.