Megint lopnak: havi 842 692 forintért ad tanácsot az újirázi plébános

Föld S. Péter 2019. augusztus 19. 09:08 2019. aug. 19. 09:08

Eddig nem cáfolt sajtóhírek szerint június óta havi 842 692 kap az emberi erőforrások Minisztériumától Dénes Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei Újiráz plébánosa. A plébános azért kapja ezt az összeget, mert tanácsokat ad az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Szent László lovagkirály-zarándokút tudományos hátterét megalapozó tudományos munka elkészítéséhez.

Ne ítélkezzünk elhamarkodottan, és ne mondjuk azt, amire első felindulásunkban gondolnánk. Hogy ezek a címeres gazemberek már megint ellopják a pénzünket, és mivel megtehetik, hülyének néznek bennünket. Nem biztos ugyanis, hogy erről van szó. Nem ismerjük személyesen Dénes Zoltán plébánost, sőt, megvalljuk, most hallunk róla először, így idáig azt sem tudtuk, hogy létezik egy ilyen nevű újirázi plébános, aki feltehetőleg nem egyszerűen nagy tudású ember, de olyat tud, aminek az értéke szinte felbecsülhetetlen.

És ha tudnánk, hogy mit jelent a Szent László lovagkirály-zarándokút tudományos hátterét megalapozó tudományos munka elkészítése, egyáltalán nem biztos, hogy sokallnánk az összeget. És az sem biztos, hogy feltennénk a kérdést: ez a tevékenység, vagyis a Szent László lovagkirály-zarándokút tudományos hátterét megalapozó tudományos munka elkészítése tényleg fontosabb, mint egy beteg embereket gyógyító orvos munkája? Fontosabb, mint a jövő nemzedékét tanító pedagógusé?

Utóbbiak ugyanis nem szoktak 842 692 forintot keresni havonta, feltehetőleg azért nem, mert az ő tudásuk nem ér ennyit Kásler Miklós miniszternek. Persze, nem zárhatjuk ki azt sem, hogy a hiba a mi készülékünkben van. Mi vagyunk annyira földhöz ragadtak, hogy nem tudjuk felfogni mennyi hasznot hoz a gazdaságnak, s ily módon a magyar embereknek a Szent László lovagkirály-zarándokút tudományos hátterét megalapozó tudományos munka elkészítése.

Itt és most legyen elég annyi, hogy sokat. És ez akkor is így van, ha ez az egész olyan, mint Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című könyvében A jó tanuló felel című fejezet, ahol a tanár arra kéri a jó tanuló Steinmannt, hogy vegyen például egy csonka gúlát. És Steinmann vesz egy csonka gúlát, de nem úgy, és nem olyat, ahogy és amilyet bárki az osztályból képes lenne venni. A Steinmann által vett csonka gúla csonkább és gúlább, mint amilyet mi is tudnánk venni. Ilyen csonka gúla vevésére kizárólag Steinmann képes, az ő nagyszerűségét csakis a tanár úr képes felfogni, és értékelni, a Steinmann által vett csonka gúla nem a hozzánk hasonló hétköznapi halandók világába tartozik, ez a kettőjük ügye, mi többiek, legföljebb nézői lehetünk e szép szerelmi játéknak.

Így lehet valahogy az újirázi plébános és Kásler miniszter is a Szent László lovagkirály-zarándokút tudományos hátterét megalapozó tudományos munka elkészítésével. Olyan magas régió ez, amelyhez mi, hétköznapi halandók, ha ezer évig élünk, akkor sem tudnánk felérni. Ezért aztán meg sem próbáljuk megérteni, hogy miért jó nekünk a Szent László lovagkirály-zarándokút tudományos hátterét megalapozó tudományos munka elkészítése, és ezért van az, hogy mindenféle földszintes gondolataink támadnak Dénes Zoltán újirázi plébános havi 842 692 forintos apanázsával kapcsolatban. Olyanok például, hogy ezek a gazemberek már megint a mi pénzünket lopják, ráadásul szemérmetlenül, vagy, ha így jobban tetszik: pofátlanul.