Mégis kiáll a Klubrádió mellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége

Harkai Péter 2020. szeptember 18. 16:10 2020. szept. 18. 16:10

Mint ismert, 2021. február 14-től a Médiahatóság nem hosszabbítja meg az egyetlen ellenzéki rádió frekvenciaengedélyét. A rádió tegnapi műsorában éles vita alakult ki Bolgár György műsorvezető és a MÚOSZ elnöke, Hargitai Miklós között, mivel a szervezet a történtek ellenére, nem adott ki tiltakozó nyilatkozatot.

Feltehetően ennek eredményeként, a mai napon a MÚOSZ hivatalos állásfoglalásban állt ki a Klubrádió elleni támadással szemben. 

Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy ha a Klubrádió a kormányzati frekvenciafosztás nyomán elhallgat, Magyarországon megszűnik a kormánytól független rádiós hírszolgáltatás, ami európai összehasonlításban is példátlan helyzetet eredményez. A MÚOSZ szerint, a magyar közéleti nyilvánosságnak és minden demokratikus politikai szereplőnek az az érdeke, hogy a Klubrádió tovább működhessen.

Felhívják a figyelmet, hogy veszélybe került a magyarországi sajtószabadság: a folyamat az utóbbi időben az Index hatalmi befolyástól mentes működésének ellehetetlenítése, illetve a Klubrádió frekvenciájának elvétele miatt, látványosan felgyorsult, a következményei pedig beláthatatlanok. 

A MÚOSZ a jog és a nyilvánosság eszközeivel – idehaza és az uniós fórumokon – évek óta igyekszik fékezni ezt a folyamatot: eljárások sorát indítottuk a kormány médiahegemóniája, illetve a kormányközeli média illegális állami finanszírozása ellen, többször a Klubrádióval együtt, és minden esetben a Klubrádió érdekét is képviselve. De ennél végzetesebb veszélyeket is rejt a folyamat: 

„A hatalomtól elkülönülten működő média nélkül, az állampolgárok sokszínű és pártatlan tájékozódási lehetősége híján, a választások szabadsága is kérdésessé válik. A MÚOSZ-nak ezért meggyőződése: valamennyi hazai politikai szereplőnek (beleértve a kormányt, illetve a Fideszt is) az az érdeke, hogy a magyar média mára jelentősen degradálódott sokszínűsége ne csökkenjen tovább, amit a jelen helyzetben kizárólag a közszolgálati funkciókat is betöltő Klubrádió továbbműködésének biztosításával lehet elérni.

Bízunk benne, hogy – ha már a médiahatóság nem tudott a pártérdeken felülemelkedni – bírósági úton kikényszeríthető, hogy a csatorna hozzájusson a működésének alapfeltételéül szolgáló frekvenciához. Az Európai Bizottságot pedig felszólítjuk, hogy a tények és a fejlemények ismeretében foglalkozzon végre érdemben a MÚOSZ közreműködése nyomán évek óta az asztalán fekvő, folyamatosan aktualizált médiapiaci panaszokkal, amelyek elbírálása, a nyílt kormányzati jogsértések uniós szankcionálása a Klubrádió számára is védelmet nyújthatna” – írta pénteki közleményében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.