Mégis lesz a fővárosban atlétikai stadion, de nem olyan…

Kardos Ernő 2019. december 13. 10:29 2019. dec. 13. 10:29

Lesz pénz Budapest egészségügyi ellátására. Mégis megépül az atlétikai stadion. Felépül az új szuperkórház Budapesten. A kormány részvételével újulhat meg a Lánchíd, de erről még tárgyalnak majd. A Városligetben viszont egyelőre újabb épület nem lesz. Ezek a kulcsmondatok, amelyeket a kormány és a főváros tárgyalásáról a felek elárultak.

„A politikai ellentétek fennmaradtak a kormány és a főváros vezetése között, de a kabinet tudomásul vette a budapestiek akaratát, és együtt kíván működni a főváros vezetésével” – erősítette meg a kormányfő korábbi nyilatkozatát Fürjes Balázs az agglomerációért felelős államtitkár. A Közműfejlesztések Tanácsának üléséről Fürjes az ATV-ben felidézte, hogy az eltérő politikai irányzat együttműködését tanulni kell, mert az elmúlt harminc évben alig fordult elő, hogy a főváros vezetése és a kormány politikai színezete különböző volt.

Ezzel a megjegyzéssel vezette fel Fürjes, hogy a Közműfejlesztések Tanácsában a felek között egyetértés alakult ki azokról a feltételekről, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés fogalmazott meg az atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésével kapcsolatban. A megállapodás értelmében, ezeket a feltételeket még az idén kormányrendeletben is rögzítik. Fürjes Balázs hangsúlyozta azt is, hogy a kormány egyenrangú félnek tekinti Karácsony Gergelyt.

Az egyezség napján a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azt közölte, hogy a déli városkapu és a budapesti egészségügyi fejlesztések terén is egyetértésre tudnak majd jutni. A kormány ugyanis az Egészséges Budapest program megvalósításához a járóbeteg-ellátás fejlesztésére az igényelt 50 milliárdnál is több pénzt kíván biztosítani.

Gulyás egyébként azt szeretné, hogy a főváros vezetése – a stadionstophoz hasonlóan – oldja fel a kórház-, híd- és múzeumstopot is. A tárcavezető jelezte, hogy a kormány szeretné az eredetileg tervezett helyszínen felépíteni a dél-budai centrumkórházat, de a főváros új helyszínt javasolt. Karácsony szerint szó sincs kórházstopról, de olyan helyen építené fel a szuperkórházat, ami többféle tömegközlekedési eszközzel könnyen elérhető. A főpolgármester örömmel nyugtázta a Szent János Kórház felújítását.

Karácsony a budapestiek győzelmének tulajdonította, hogy az atlétikai világbajnokságra olyan stadion épül, amit a rendezvényen kívül, minden sportot szerető ember támogathat.

Viszont nem született megállapodás a Lánchíd felújításával kapcsolatban, de folytatják a párbeszédet. Fürjes újból megerősítette, hogy a kormány állja a szavát, betűre, forintra betartja, amit Tarlós Istvánnak ígért, tehát 6 milliárdot biztosít a Lánchíd felújítására. Egyelőre nem világos, hogy szét lehet-e választani az alagút és a Lánchíd felújítását. Ez utóbbi ugyanis sokkal sürgősebb feladat lenne.

A felek egyetértettek abban, hogy szükség van szuperkórházra, de a helyéről még nincs döntés. Gulyás Gergely arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy fontolja meg a Városligetbe tervezett beruházások megvalósítását. A főpolgármester ebben az ügyben kitartott a kampányban megfogalmazott ígérete mellett: új épület kivitelezését továbbra sem támogatja.

Fürjes Balázs korábban azt is kijelentette, hogy a kormány nem száll ki a BKV finanszírozásából. Viszont nem született megállapodás a Galvani-híd építése ügyében, pedig az kapcsolatot teremtene dél-Buda, dél-Pest és észak-Csepel között, ami lehetővé tenné a város fejlődését. Továbbá a belváros autósforgalmát napi 55 ezerrel csökkenthetné. Ezzel párhuzamosan, a HÉV eljuthatna a belvárosig, hogy legyen metró-kapcsolat. Fürjes elárulta, hogy a járműpark megújítását is szeretnék kormányhatározatban rögzíteni.