Megkezdődött a NER lebontása

Wirth 2019. november 6. 07:39 2019. nov. 6. 07:39

Molnár Zsolt szerint az önkormányzati választáson működött az a stratégia, amit az MSZP kitűzött maga elé. Sikeresnek értékeli a szocialisták szereplését, annak ellenére, hogy a megyei listás választás nem alakult számukra kedvezően. A Hírklikknek adott interjújában az MSZP pártigazgatója azt is elmondta: volt idő, amikor a szocialisták elkényelmesedtek, de mára újra megtanultak küzdeni.

A fővárosi győzelem szinte teljes, a legtöbb helyre az ellenzéki összefogás jelöltje került. Korábban sokan nem bíztak az ellenzék sikerében, kételkedtek az előválasztás intézményében is.

Valóban hosszú utat tettünk meg az előválasztás első fordulójától a győzelemig. Sokan voltak, akik először nem hittek benne, majd az idő előrehaladtával egyre többen jó megoldásnak tartották. Ahogy az eredmények mutatják: elkezdődött a NER felszámolása.

Fontos, hogy működött az MSZP által választott stratégia: létrehozni azt az ellenzéki szövetséget, amivel minél több helyen le lehet váltani a Fideszt. S mivel a stratégia igazolást nyert, tovább kell menni ezen az úton, hiszen a szabad városokon keresztül vezet az út a szabad Magyarországhoz.  

Visszatérve az előválasztáshoz: Tarlós István is néhány hete még úgy nyilatkozott, hogy az „Az előválasztás szimpla agitprop tevékenység.” Ma mégis úgy hívják Budapest főpolgármesterét, hogy Karácsony Gergely.

Megalakult a fővárosi közgyűlés. Az ellenzék átvette Budapesten az irányítást, létrejött az új többség, a köztársaságpártiak szövetsége. Megalakult az MSZP frakciója is, amely a legnagyobb a főpolgármestert támogatók közül a közgyűlésben. A Szocialista Párt megerősödve jött ki az önkormányzati választásból?

Talán a legfontosabb, hogy az az erős ellenzéki szövetség, amelynek az MSZP a motorja volt, sikeresen vizsgázott.  Megmutattuk, hogy az önző egyéni érdekeket sok helyen háttérbe tudjuk szorítani, a szűk pártérdekeket sok helyen alá tudjuk rendelni a közös céloknak. Megmutattuk, hogy tudunk küzdeni egymásért, és tudunk együtt dolgozni. Most itt a lehetőség, hogy bebizonyítsuk: a korábbi ellenzék sikeresen tud együtt kormányozni.

De természetesen azt gondolom, hogy az önkormányzati választás egyik nagy nyertese az MSZP, még annak ellenére is, hogy a megyei listás választás - amelynek igazi tétje nem volt -, nem hozott sikert.

Elég ugyanis ránézni Budapest vagy az ország önkormányzati térképére, és láthatjuk, hogy a közösen támogatott győztesek közül legnagyobb számban a szocialisták által jelöltek vannak, mind a polgármesteri, mind az önkormányzati képviselői szinten. És számunkra természetesen az is kiemelkedő siker, hogy Budapest főpolgármesterét az MSZP-Párbeszéd szövetség adja.

A magyar ellenzéki pártoknak egy új rendszerváltást kell előkészíteni, ami leginkább az összefogásra épít, nem pedig egyes pártok erejét növeli. Hogyan tudja az MSZP mégis megőrizni a pozícióját, sőt adott esetben erősödni?

Először is le kell folytatnunk egy vitát párton belül, meg kell beszélnünk, hogyan képzeljük el az MSZP helyét és szerepét a hazai politikai életben és a magyar társadalomban.

Nekem meggyőződésem, hogy az MSZP az a párt, amely nemcsak részese volt már egy rendszerváltásnak, hanem megkerülhetetlen szereplője lesz a következőnek is.

Volt időszak, amikor elkényelmesedtünk, azonban úgy érzem, újra megtanultunk küzdeni. Világos, tiszta, átlátható politikát fogunk képviselni, amely az emberek mindennapi problémáira fókuszál. És ami talán a legfontosabb: újra egy szerethető párttá tesszük az MSZP-t, amelyhez fiatalok és idősek egyaránt szívesen csatlakoznak.

Mit tehet a szocialista párt, hogy a közvélemény ne megszűnő utódpártnak lássa, hanem az ellenzék meghatározó erejének?

Az elkövetkezendő években a politika fókuszában a polgármesterek, köztük is a szocialista polgármesterek lesznek. Többek között ők jelenítik meg a nyilvánosság felé az MSZP-t. Példát fognak mutatni, be fogják bizonyítani, hogy rászolgáltak az emberek bizalmára, és megalapozzák az ellenzék kormányzóképességét országszerte.

Azt gondolom, ez az alapja, hogy a Magyar Szocialista Pártról kialakult, esetleges negatív véleményeket megváltoztassuk.

Milyen szerepe lehet az MSZP-nek a 2022-es kormányváltásban?

Az ellenzék egyik meghatározó pártjaként, továbbra is együttműködés motorja kívánunk lenni.

Karácsony Gergely szerint a kormánnyal együtt kell működni, a mai napon a főpolgármester már elmegy a kormányülésre is, ön is a békés, konstruktív együttműködés híve?

Mi az emberek szolgálatára szegődtünk. Nekünk az a kötelességünk, hogy a választópolgárok érdekeit tartsuk szem előtt. Egyetlen ügy, vagy honfitársunk sem szenvedhet veszteséget azért, mert két politikus vagy politikai tábor nem kedveli egymást. A konstruktív együttműködés csak és kizárólag ebből a szempontból értelmezhető.

Sajtóhírek szerint sokáig úgy volt, hogy Ön is főpolgármester-helyettes lehet. Kapott is ilyen felkérést, miért nem vállalta?

A válaszom nagyon egyszerű: ezt a tisztséget, nálam sokkal alkalmasabb politikus, Tüttő Kata tölti be. Másrészről, mind az országgyűlésben képviselőként, mind pedig a Magyar Szocialista Pártban pártigazgatóként vannak feladataim. Továbbá az MSZP budapesti elnökeként kiemelt figyelmet szeretnék fordítani a Karácsony Gergelyt támogató szövetségre a 2022-es választások felé vezető úton.

A Budapest-modellt 2022-re kiterjesztik az egész országra? Más városokban is tartanak majd előválasztást?

A Budapest-modell egy időbeni és szervezeti együttműködést jelent az ellenzéki pártok között. Szóval, abban az értelemben szeretnénk kiterjeszteni, hogy a 2022-es ellenzéki együttműködésben időben megtaláljuk a legjobb jelölteket. Mielőbb meg kell határoznunk a szervezeti és személyi feltételeket is, és ahol szükséges, ott természetesen lehet előválasztás.

Mit szól Botka László és Trippon Norbert kilépéséhez? Egy sikeres polgármester és egy kerületi elnök hagyta el az MSZP-t.

Mindkét döntés sajnálatos, de korántsem váratlan. Vannak olyan élethelyzetek, amikor az együttműködés könnyebb, ha nem egy közösségben végezzük a munkát. További sikereket kívánok Botka Lászlónak Szeged polgármestereként, akinek természetesen fontos szerepe lehet a 2022 felé vezető úton. Trippon Norbert esetében pedig kívánom a DK-nak, hogy hasznosabb tagja legyen, mint amilyen a miénk volt.

Mi történt Ferencváros polgármester-asszonyával?

Ahogy Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszony elmondta, egy sajnálatos félreértés történt. Abban a hiszemben voltunk, hogy Baranyi Krisztina csatlakozik valamelyik ellenzéki frakcióhoz, és csak a közgyűlés alakulásának délelőttjén derült ki számunkra, hogy ez nem történt meg.

Mi szocialisták természetesen nagyra értékeljük Baranyi Krisztina tevékenységét, támogatjuk az egységes parkolásért folytatott küzdelmét. Éppen ezért a közgyűlés napján megelőzve a Momentumot, bizottsági tagságot, sőt alelnöki tisztséget is ajánlottunk számára, de megértjük, hogy mindezek már későn, a huszonnegyedik órában történtek, ezért a felkínált lehetőségeket polgármester-asszony sajnos már nem fogadta el.