Megkezdődik az acélfal építése a lengyel-fehérorosz határon

HírKlikk 2022. január 24. 20:45 2022. jan. 24. 20:45

Megkezdődik kedden a 186 kilométer hosszú acélfal építése a lengyel-fehérorosz határon – jelentette be a lengyel határőrség szóvivője hétfőn.

Az előkészítő munkálatok már hosszabb ideje tartanak, kedden átadják a terepet a kivitelezőknek – mondta el Anna Michalska szóvivő a PAP hírügynökségnek.

A korábban ismertetett tervek szerint a mozgásérzékelőkkel és kamerákkal felszerelt, 5,5 méter magas acélfal az év közepére készül majd el. A beruházás összértéke megközelítőleg 1,35 milliárd zloty (mintegy 106,7 milliárd forint). Michalska január elején az utóbbi 30 év történetében a lengyel határőrség előtt álló legnagyobb logisztikai kihívásnak nevezte a projekt megvalósítását.

A határakadály építéséről Varsó a tavaly augusztustól erősödő migrációs nyomás hatására döntött. Az egész 2021-es évben a lengyel-fehérorosz határszakaszon 39 714 határsértési kísérlet történt, míg egy évvel korábban 88 esetet regisztráltak.

A határátlépési próbálkozások száma az utóbbi hetekben csökkent. Vasárnap 20 ilyen esetet regisztráltak, ezeket viszont továbbra is erőszak kíséri a migránsok és az őket kísérő fehérorosz egyenruhások részéről – jelentette hétfőn a lengyel határőrség.

A tavaly októberben eddigi csúcspontjára ért migrációs nyomás miatt a Fehéroroszországgal határos térségben március elejéig belépési tilalom van érvényben. Az ott élő lakosok és egyéb kivételeket képező személyek mellett, a tilalom nem vonatkozik a határőrség engedélyével rendelkező újságírókra sem.

Forrás: MTI/Hírklikk