Megkezdődött az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája

HírKlikk 2021. szeptember 24. 18:48 2021. szept. 24. 18:48

Ez a második vita, az elsőben még alig volt nézeteltérés a jelöltek között, elsősorban a közös célokról beszéltek.

Ma 18 óra 30 perctől élőben láthatják a nézők az RTL Klubon az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitáját. Online az RTL Most+ platformon keresztül nézhetik élőben.

A vitát Rábai Balázs moderálta, a vendégeket „érdemi vitára" ösztökélte. Minden jelölt 14-14 percet kapott, amelyet maguk oszthattak be, egyben pedig nem használhatták. A műsor elején egy percben mutathatták be magukat.

A kérdés az volt, mit tennének, ha ők lennének holnap a miniszterelnökök?

Az első téma a járvány kezelése volt

Dobrev szerint a járványkezelés volt az utolsó csepp a pohárban, a kormány nem törődik a halottak számával, ő tesztelésre és kontakt-kutatásra hagyatkozna. Hangsúlyozta: mindeközben a Fidesz-oligarchák gazdagodtak.

Karácsony a fővárosi járványvédekezést méltatta, Budapesten volt a legkevesebb többlethalálozás, és nyomást gyakoroltak a kormányra, például a maszkviselés elrendelésével. Most minden beltérben visszavezetné a maszkviselést. Azt pedig, hogy a kormány „belátta a kínai vakcina gyengeségét", szintén a főváros antitestszint-mérésének tudja be. Karácsony: zöldpolitikai szempontokat is figyelembe kell menni, a lakások korszerűtlenek, a klímaváltozásra is ügyelni kell.

Márki-Zay szerint jobban jártunk volna, ha a tesztekből gazdagodtak volna Szijjártó körei. Ausztria teszt- és kontakt-kutatási rendszerét hozza fel jó példaként.

Jakab Péter úgy vélte, az egészségügyet kell rendbe tenni a járványkezeléshez. A kormány 5500 dolgozót űzött el az egészségügyből. Béremelést és a közalkalmazotti jogviszony visszavezetését ígérte, oltásfelvételre buzdított. Kötelezővé viszont nem lehet tenni, mert a saját szabadságuk az embereknek, hogy mit tesznek a testükkel.

Fekete-Győr szerint viszont nem kellenek korlátozások. A Momentum jelöltje az oltásban látta a megoldást. Nem zárhatjuk be az oltást felvevőket a falak közé – mondta. Azokat korlátozná, akik nem vették fel az oltást.

A koalíciós kormányzás nehéz, de megoldható

Dobrev szerint kormányozni sokkal többet jelent, mint pár pártot összetartani, 10 millió magyart kell összetartani. Egy OECD-felmérésre utalt, ami szerint a nők jobban egyben tudnak tartani koalíciókat.

Jakab úgy vélte, a koalíciós kormányzástól nem kell félni, pont olyan lesz, mint amilyen Magyarországot szeretnénk: egységes, de sokszínű. 

Karácsony azt mondta, olyan ajánlat kell a bizonytalan szavazóknak, ami túlmutat az elmúlt 12 év leváltásán, gyökeresen megváltoztatja a politikát, és nem szabad hagyni, hogy a Fidesz felhasználjon ellenük témákat, amivel valószínűleg az őszödi beszédre utalt. 

Dobrev erre azt válaszolta, senki nem akarja visszahozni a 2010 előtti időket, teljesen más időket élünk.

Most voltak kemény viták is a jelöltek között

Fekete-Győr: Te, Klára, az őszödi beszéddel a hátad mögött kevésbé tudod legyőzni Orbánt, mint bármelyikünk.

Dobrev viszont azt állította, az elmúlt hónapokban ő járt a legtöbbet vidéken, Karácsony Gergely pedig 2006-ban még Fidesz-szavazó volt, a két Péter pedig még nem politizált akkor.

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy érdemes lenne új, szakértői figurákkal kormányozni, például mert sok választó emlékszik még mindig negatívan a 2010 előtti kormányzásra. 

Az is kérdés volt, hogy mit kezdenének a homofób törvénnyel

Fekete-Győr szerint fél millió embert büntetnek, mert másképp szeret. Három javaslata van: a Fidesz és a Jobbik által elfogadott homofób törvényt el kell törölni, és lehetővé kell tenni az azonos neműek házasságát, és hogy örökbefogadhassanak.

Márki-Zay úgy vélte, az államnak azonos jogokat kell biztosítani minden állampolgárnak, ő ki fog állni egy olyan államért, ahol még a fideszes politikusok is vállalhatják a melegségüket.

Dobrev azt hangsúlyozta, hogy a gyereknek egy érdeke van, az, hogy szerető családban és ne árvaházban nőjön fel. 

Jakab viszont nem engedné a melegházasságot és az örökbefogadást. Azt megígérte, hogy se a szexuális, se más kisebbségeket nem fogja a gyűlölet céltáblájává tenni. De azt is mondta, hogy gyermeke szerinte apának és anyának lehet, nem két apának. Pontosan elegendő a bejegyzett élettársi kapcsolat a melegeknek.

Karácsony hangsúlyozta, hogy ő volt az első főpolgármester, aki kirakta a Pride-zászlót a főpolgármesteri hivatalra és az első, aki beszélt a Pride-on. A szexuális kisebbségek elleni támadás minden magyar ellen támadás, mert bárki sorra kerülhet. Minden diszkriminatív törvényt el kell törölni.

Szóba került az ózdi karlendítés ügye is

Karácsony szóba hozta a náci karlendítési ügybe került jobbikos ózdi jelöltet is. Azt mondta: fájdalmas, hogy a jelölteknek vannak hibáik, amik most jönnek elő. De legalább előjönnek.

Jakab erre azt válaszolta, hinni kell abban, hogy az emberek változnak. Sajnálja, hogy egymást támadják a jelöltek. Az ózdi jelölt marad.

Karácsony kiállt Tóth Csaba mögül

Karácsony azt mondta: nem szavaznék Zuglóban Tóth Csabára. A kampánystartkor még mögötte állt. Most viszont inkább már Hadházyra voksolna.

De máshol nem feltétlen támogatna momentumos vagy DK-s jelölteket. Szerinte muszáj ezeken a vitákon átmenni. Fel kell hozni a felróható hibákat. 

Dobrev viszont kiáll Tóth Csaba mellett. Hozzátette, hogy egyébként korrekt vita történik, csak elszoktunk tőle.

A vita második része a szociálpolitikáról szólt

Mindegyik jelölt megtartaná a 13. havi nyugdíjat, de ezt még ki is egészítették. Karácsony szerint a nyugdíjat fel kell zárkóztatni az inflációhoz. Dobrev úgy vélte. tenni kell a nyugdíjas-szegénység ellen, Márki-Zay azt mondta, rugalmas nyugdíj kell, Jakab hangsúlyozta, hogy a magánnyugdíj nagy pénzeit is vissza kell adni. Fekete-Győr szerint a gazdasági növekedéssel arányosan kell nőniük a nyugdíjaknak.

Fekete-Győr András hozzátette. fogadjuk el a Norvég Alap támogatását, egyenlítsük ki az iskolák színvonalát, és emeljük 18 évre a tankötelezettséget.

Karácsony szerint borzasztó a nyomor, ez romákat és nem romákat is elér, komplex program kell ellene. Oktatás, oktatás, oktatás – mondta.

Jakab állami bérlakásépítési programot szeretne. Hozzátette, hogy nem csak munkát kell adni segély helyett, hanem megélhetést is.

Szakszervezetekkel, munkaadókkal stratégiai megállapodást kell kötni, hogy legalább a szlovák bérek színvonalára eljussunk – magyarázta Karácsony Gergely. Az alapjövedelem Karácsony távlati álma, de nem azonnali terve.

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz a választás előtt kisöpri a padlást és üres kasszát fog átadni. 

Dobrev arról beszélt, hogy 2000 milliárd forintnyi olyan pénz van, amit ész és értelem nélkül költenek el. Nagy átcsoportosításra készül: Paks, Fudan, Budapest-Belgrád, közmédia, át kell vinni a pénzt nyugdíjra, bérkiegészítésre, orvosokra, pedagógusokra. Dobrev szerint a 90 százalék nem tudta felvenni a CSOK-ot. 

Szó volt a bevándorlásról is

Márki-Zay azt mondta: ki fogjuk adni az Orbán által befogadott bűnözőket. 

Karácsony szerint a gazdasági bevándorlásra a magyarokat nem megfizető cégeknek van szüksége. Az viszont gonoszság, hogy elküldjük azokat, akiknek menedékre van szükségük.

Dobrev azt ígérte: nem fognak illegális migránsokat beengedni, ahogy kisgyerekeket sem operálnak át.

Fekete-Győr hangsúlyozta: európai megközelítés kell. Magyarország meg kell védje Európa határait, erre alkalmas a kerítés, de humánusan kell állni a háború elől menekülőkhöz.

Jakab viszont azt hangsúlyozta, hogy semmilyen szinten nem támogatja  a bevándorlást.

Lesz még egy vita

Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP), Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter következő vitája a második előválasztási forduló előtt lesz, szintén az RTL Klubon.