Meglepő magyar Covid trendekre világított rá az Új Világ Néppárt

M.I. 2020. november 26. 19:59 2020. nov. 26. 19:59

A legfontosabb Covid trendeket elemezte az Új Világ Néppárt mai sajtótájékoztatóján. Lantos Gabriella a párt egészségpolitikusa, és dr. Balkányi László független szakértő, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi munkatársa ismertette a helyzetet.

A sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy két héttel ezelőtt nyilvánosságra hoztak egy trendvonalakkal jelzett kivetítést (projekciót) a legfontosabb koronavírus mutatókból. Ekkor még az orvosbiológiai tapasztalatok és matematikai-statisztikai szabályok alapján azt feltételezték, hogy a számok ezen trendek mentén változnak továbbra is. Jelezték, hogy a kórházba kerülések száma, a lélegeztetésre szorulás és a halálozás akkor marad így, ha a megelőző kettő-négy hétben nem változtak a körülmények. Előre jelzett számaik akkor nagyjából egyezést mutattak több műhely és a kormányzati források által várt növekedéssel. Végül nem így lett. A kórházba kerültek száma a duplázódás helyett mindössze 1366-tal emelkedett. A lélegeztetőgépen lévőké 183-mal, az elhalálozottak száma pedig öttel. Ezek az adatok – ha valóban tükrözik a valóságot – örömükre szolgálóan alacsonyabb számok és egyben váratlan trendmódosulások, amelyek közül néhány már a korlátozások bevezetése előtt megindult. 

Elmondták azt is, hogy Magyarországon a legfontosabb Covid trendek az elmúlt két hétben örömteli módon és meglepően jól alakultak. A trendek még a korlátozások bevezetése előtt megtörtek, körülbelül egy időben a kisebb Covid kórházak megnyitásával. Azóta minden másként alakul, mint az orvosbiológiai, matematikai tudásuk alapján várható volt. Összevetették a magyar adatokat az osztrák laborral és a járvány által leginkább sújtott cseh modellel. Megállapították, hogy a magyar görbék mindkettőtől lényegileg eltérnek. A magyar görbék unortodoxok. A kórházba kerültek száma már azelőtt elkezdett csökkenni, hogy a korlátozó intézkedéseket bevezették volna, míg Ausztriába ehhez még két hétre volt szükség. A lélegeztetőgépen lévők száma már egy hét múlva csökkenni kezdett, míg erre Ausztriában és Csehországban két hétre volt szükség. 

A magyar halálozások száma a korlátozó intézkedések bevezetése előtt volt a legalacsonyabb, azóta stagnál, míg erre a másik két országban még két-három hetet várni kellett. Ezeket a nagyszerű adatokat árnyalja azonban a többlethalálozás, ami szeptembertől már statisztikailag is kimutatható. Október végére hetente 300-zal többen haltak meg, mint amennyire a jelentett Covid-halálozások magyarázatot adnak. 

Mint mondták, egyre több emberben felmerül a kérdés, hogy hihetünk-e a nyilvánosságra hozott adatoknak. A jelentési rendszer megduplázása: tehát a KSH-ba is eljutó szokásos halotti bizonyítvány mellett bevezetett sajtpapír alapú adatszolgáltatás tovább növeli a kételyt. Ez az adatszolgáltatás ugyanis nem valós idejű, nem ellenőrizhető, az így keletkezett adatok nem csoportosíthatóak. Semmilyen értelmes és meggyőző indok nem igazolja a duplikációt. Ha pedig a duplikáció indokolt, akkor annak web-alapú adatbázis-kezelő rendszernek kell lennie egy XXI.századi európai országban.