Megmenekülhetnek a fák a Normafánál

HírKlikk 2019. november 15. 16:19 2019. nov. 15. 16:19

Újratervezik a parkolót a Normafánál – tudatta Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere azon a találkozón, amelyen átadták neki a Normafa kapujánál lévő parkoló megnövelése ellen tiltakozó petíciót. A tiltakozást több mint 18 ezren írták alá, és ez a szám folyamatosan nő.

Az aHang és a Védegylet emberei adták át a petíciót a polgármesternek, aki ismertette velük a módosított tervet. Az eredeti – jelentős fakivágásokat tartalmazó – elképzelés ellen óriási felzúdulás volt.

Pokorni most közölte, hogy vizsgálják az eredeti tervet. Máris arra jutottak, hogy végül minden 20 cm átmérőnél nagyobb fát meghagynak, a 10-20 centiméter átmérőjűeknél pedig igyekeznek minél többet megtartani. Így a tervezettnél kevesebb parkolóhely lesz és – ahogy jelezte – nem egy szabályos, hanem egy „amőbaszerű” parkoló lesz árnyékot adó fákkal. A parkolóhelyek száma fakivágások árán nem fog nőni.

A polgármester szerint ez nem egy új gigaparkoló lesz, hanem a jelenleg is meglevő parkolók összevonása, áthelyezése. A cél továbbra is a fogaskerekű fejlesztése, ami azonban legalább 5 évet vehet igénybe, ha a szükséges anyagi erőforrások biztosítottak, ehhez kell a főváros és a kormány támogatása is. Ha ez elkészül, akkor érdemes akár a parkoló megszüntetése körüli vitát is kinyitni, fogalmazott a polgármester.