Megnyitották a tanévet és köztársaságot alapítanak az SZFE hallgatói

HírKlikk 2020. szeptember 14. 17:30 2020. szept. 14. 17:30

A lemondott rektorhelyettes, Upor László megnyitotta a 2020-21-es tanévet a Színház-s és Filmművészeti Egyetemen. Beszédében közölte: „a nem hallgató hallgatók” nem adják fel követeléseiket, az egyetem közössége továbbra is ragaszkodik az autonómia helyreállításához.

Upor a kísérleti tanköztársaság kiépítését jelentette be, amelynek kereteibe ugyanúgy beleférnek a hagyományos oktatási egységek, a zárt és nyitott kurzusok, mint kreatív és a társadalmi helyzetre, illetve az egyetemre és a történelmére reflektáló akciók.

A lemondott rektorhelyettes arról beszélt: bíznak benne, hogy ez nemcsak áthidaló megoldás lesz, hanem a jövőre érvényes mintának bizonyul majd. „Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk – minden ellenkező híreszteléssel szemben az vagyunk –, és az is akarunk maradni” – mondta a rektorhelyettes.

Novák Eszter a lemondott vezetőség nevében megtartott tanévnyitó beszédét azzal kezdte, hogy az egyetem modellváltásának erőltetett folyamatából három dolog biztosan hiányzott: a szakértelem, az emberség és a tisztesség. 

Az egyetem száz sebből vérzik, jól finanszírozott hazugsággyár próbálja hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, a korábban garantált autonómiáját teljesen elvesztette, a szenátus és a vezetőség lemondott, nagy mesterek, oktatók hagyták ott az elfogadhatatlan helyzetet, a maradók szívében pedig harag van. „A harag termékeny energiája” – hangsúlyozta.

Arra kérik a miniszterelnököt, hogy függessze fel a fenntartó alapítvány kuratóriumát és kezdjenek mindent elölről. A szenátusi tagok, a felmentési idejüket töltő vezetők és a hallgatók fél éve készen állnak a tárgyalások megkezdésére – zárta beszédét Novák.

A hallgatók nyilatkozata szerint, az átalakítással megfosztották őket alapvető jogaiktól, semmi sem biztosítja számukra az önrendelkezést – rajtuk kívül, ugyanis ők maradtak az autonómia egyetlen garanciája. „Sem a ránk erőltetett vezetőket, sem a fejünk felett meghozott döntéseket nem fogadjuk el” – hangsúlyozták. Épp ezért, a hallgatók továbbra is fenntartják a blokádot, és az oktatás hagyományos keretrendszeréből kilépve, köztársaságot alapítanak. A klasszikusnak számító oktatási egységektől kezdve, az egyetemi blokád fenntartásában végzett munkáig minden ugyanolyan értékes tevékenységnek számít majd. „Alkotóközösség vagyunk, így nincs szükségünk órarendre, jelen vagyunk, így jelenléti ívekre sincs szükségünk” – zárult a hallgatók nyilatkozata.